Giv smag til bælgfrugter
Bælgfrugter er kendt for deres milde smag og evne til at absorbere krydderier og andre smagsgivere. Det gør dem velegnede til at tilføje variation i måltider.
Ved at bruge forskellige krydderier og andre smagsgivere, såsom frugtjuice, eddike m.m. kan du forvandle bælgfrugter fra neutrale ingredienser til smagfulde hovedroller, der tilfører dybde og karakter til retterne.
Du behøver du ikke altid opfinde nye opskrifter fra bunden. Lad dig inspirere af verdens forskellige køkkener. Især i områder som Mellemøsten, Indien og Nordafrika har bælgfrugter været en central råvare i århundreder. Disse køkkener tilbyder et skatkammer af opskrifter og teknikker, der kan bringe nye dimensioner af smag og historie til måltidet med bælgfrugter.
Gode råd når du skal tilføje smag til bælgfrugter
Marinering er en enkel og effektiv møde til at tilføje smag til bælgfrugter.
Ved marinering er det muligt at skabe dybde og intensitet i bælgfrugterne, så de kan spille en mere fremtrædende rolle i retterne. Udover at marinade er med til at tilføje smag, hjælper det også med at give bælgfrugterne en mere saftig og fyldig struktur.
Sådan laver du en marinade til bælgfrugter:
- Lav en base til din marinade med olie, da olie binder de øvrige smage til bælgfrugterne.
- Tilføj syre, da det giver friskhed og balancerer retten med bælgfrugter.
- Tilføj smagsgivere som soya og miso for at tilføje umami-smag til bælgfrugterne.
- Brug aromatiske krydderier og friske krydderurter, da det giver dybde og aroma til bælgfrugterne.
Bliv inspireret af verdenskøkkenerne
I mange kulturer verden over er planterige måltider en nødvendighed snarere end et valg. Bælgfrugter spiller her en nøglerolle som en økonomisk, nærende og tilgængelig proteinkilde. Økonomiske forhold, klima og kulturelle traditioner har formet disse køkkener, og det kan være en inspiration for os, der ønsker at skabe velsmagende retter med mindre kød og mere grønt.
I mange lande bruges krydderier og ingredienser som spidskommen, koriander, karry, chili og ingefær til at give maden en intens og karakteristisk smag. Det pifter liv i bælgfrugterne og giver dem dermed en naturlig hovedrolle i retterne.
Ved at kigge ud over landets grænser åbner vi op for en verden af smag og teknikker, der kan løfte bælgfrugter til noget helt særligt. Fra en marokkansk harira suppe med linser til mellemøstlig inspireret spread – mulighederne er uendelige. Disse opskrifter kan let tilpasses og integreres i storkøkkener og give variation til menuen.
Fennikelsalat med appelsinsaft
Find inspiration til, hvordan du tilføjer smag til dine bælgfrugter i denne video, hvor Mads Herskind bruger appelsinsaft som smagsgiver.
OBS: Mads bruger ingridærter i videoen i stedet for hvide bønner, som der står i opskriften. Begge dele kan bruges.
Kop nudler med miso
Find inspiration til, hvordan du tilføjer smag til dine bælgfrugter i denne video, hvor Mads Herskind bruger miso som smagsgiver.
OBS: Mads har tilføjet ingridærter, som ikke optræder i opskriften. Begge dele fungerer.
Harira – Marokkansk suppe
I denne video viser Mads, hvordan du laver en lækker marokkansk suppe med bælgfrugter.
OBS: Mads bruger gråærter i videoen i stedet for kikærter, som der står i opskriften. Begge dele kan bruges.
Spread med brunet smør
I denne video viser Mads, hvordan du laver en lækker spread med bælgfrugter og brunet smør – en slags hummus.
OBS: Mads bruger ingridærter i stedet for hvide bønner, som der står i opskriften. Begge dele kan bruges.
Karamelliserede gulerødder
I denne video viser Mads, hvordan du laver en fyldig, smagfuld salat af karamelliserede gulerødder på en bund af bælgfrugtcreme.
Prøv også:
- BAGTE AUBERGINER MED LIMABØNNER
- BAGT RØDBEDE MED SOLBÆR, BELUGALINSER OG RYGEOSTECREME
- INDISK CURRY MED FLÆKÆRTER OG GULE BEDER
- KARRYSUPPE MED LIME OG GULE ÆRTER
- HARA BARA KEBAB
- CHILI SIN CARNE
- INDISK CURRY MED RAITA
- SPANSK MOJO: RØD PEBERFRUGTDIP MED LINSER
Bliv klogere på bælgfrugters sugeevne her
Få inspiration til, hvordan du får endnu mere smag i din grønne mad her