Hvedebrød – blød dej

Der bliver 10 boller, 3 fritstående brød eller 2 formbrød.
Dejen kan eventuelt forberedes dagen før og sættes på køl til dagen efter.

 

DU SKAL BRUGE
8 dl vand
2 dl surdej
10 g gær
100 g grahamsmel
30 g salt
1150 g hvedemel
Swipe for at se hele tabellen

Sådan gør du:

1. Bland vand og surdej.

2. Smuldr gæren i blandingen.

3. Tilsæt grahamsmel, salt og hvedemel.

4. Ælt ingredienserne rigtig godt sammen.

5. Læg dejen i et oliesmurt fad og tildæk det med låg eller viskestykke.

6. Lad dejen hæve i fadet ved stuetemperatur – sæt eventuelt fadet i køleskab og lad dejen hæve til næste dag.

7. Vend forsigtigt dejen ud på et melet bord.

8. Del dejen med en spartel til 2-3 stykker brød og sæt dem på en bageplade med silikonepapir eller hæld dem i to smurte brødforme. Ønsker du at bage boller, gå til punkt 11. Ønsker du at bage brødene dagen efter, kan du komme dejen i forme (2/3 til kanten) og koldhæve dem til dagen efter i køleskab. Er dejen tilstrækkeligt hævet, kan formene sættes direkte i en varm ovn (gå til punkt 10). Brød bagt i form skal bages lidt længere tid.

9. Lad brødene hæve igen i 10-20 minutter.

10. Bag brødene i 25-30 minutter i en 220ºC forvarmet ovn – skru ned efter 5-10 minutter til 200ºC. Bag brødene til de er godt mørke.

Du kan også bage boller af dejen:

11. Hak dejen ud til boller.

12. Lad bollerne hæve i 10-20 minutter.

13. Bag bollerne i en 220ºC forvarmet ovn – skru ned efter 5-10 minutter til 200ºC. Bag bollerne til de er godt mørke – ca 15 minutter i alt.