Hvedebrød – blød dej
Der bliver 10 boller, 3 fritstående brød eller 2 formbrød.
Dejen kan eventuelt forberedes dagen før og sættes på køl til dagen efter.
DU SKAL BRUGE |
---|
8 dl vand |
2 dl surdej |
10 g gær |
100 g grahamsmel |
30 g salt |
1150 g hvedemel |
Sådan gør du:
1. Bland vand og surdej.
2. Smuldr gæren i blandingen.
3. Tilsæt grahamsmel, salt og hvedemel.
4. Ælt ingredienserne rigtig godt sammen.
5. Læg dejen i et oliesmurt fad og tildæk det med låg eller viskestykke.
6. Lad dejen hæve i fadet ved stuetemperatur – sæt eventuelt fadet i køleskab og lad dejen hæve til næste dag.
7. Vend forsigtigt dejen ud på et melet bord.
8. Del dejen med en spartel til 2-3 stykker brød og sæt dem på en bageplade med silikonepapir eller hæld dem i to smurte brødforme. Ønsker du at bage boller, gå til punkt 11. Ønsker du at bage brødene dagen efter, kan du komme dejen i forme (2/3 til kanten) og koldhæve dem til dagen efter i køleskab. Er dejen tilstrækkeligt hævet, kan formene sættes direkte i en varm ovn (gå til punkt 10). Brød bagt i form skal bages lidt længere tid.
9. Lad brødene hæve igen i 10-20 minutter.
10. Bag brødene i 25-30 minutter i en 220ºC forvarmet ovn – skru ned efter 5-10 minutter til 200ºC. Bag brødene til de er godt mørke.
Du kan også bage boller af dejen:
11. Hak dejen ud til boller.
12. Lad bollerne hæve i 10-20 minutter.
13. Bag bollerne i en 220ºC forvarmet ovn – skru ned efter 5-10 minutter til 200ºC. Bag bollerne til de er godt mørke – ca 15 minutter i alt.