Fedtstoffer
Fedtstoffer er energi, smag og konsistens
Fedtstoffer er et makronæringsstof ligesom protein, kulhydrat, og alkohol. Alle fødevarer består af en eller flere af disse makronæringsstoffer.
Fedtstoffer indeholder først og fremmest energi. Derudover har fedtstoffer en række egenskaber, som påvirker madens smag, aroma og konsistens – afhængigt af hvordan maden tilberedes.
Forskellige typer fedt kan noget forskelligt
Fedtstoffer består af forskellige typer fedtsyrer. Mættede fedtsyrer er faste i konsistensen. Umættede fedtsyrer er flydende. Jo flere umættede fedtsyrer fedtstofferne indeholder, jo mere flydende blive de og kaldes olier. Fedtstoffer, vi bruger i køkkenet, har hver deres karakteristika og fedstsyrersammensætning, som gør dem egnede til forskellige ting i madlavning.
Her på siden kan du læse om:
Animalsk fedt – herunder smør og fedt fra dyr.
Vegetabilsk fedt – herunder margarine og forskellige typer planteolier.
Fedtstoffers indbyggede aromaer – herunder eksempler på anvendelse af særlige typer fedt i madlavningen.
Fedtstoffers påvirkning af smagsoplevelsen – herunder fedts indvirken på grundsmagene.
Fedtstoffers brug i køkkenet – herunder om fedtstoffers rygepunkt, stegning, frittering, emulsioner og brug af fedtstoffer i dressinger, marinader og pestoer.