Fermenterede citrusfrugter
Sådan gør du
Skyl citrusfrugterne grundigt, og skær begge ender af.
Skær frugterne i kvarte og derefter i skiver på ca. ½ cm.
Læg peberkornene i bunden af et skoldet patentglas.
Læg frugterne i glasset et lag ad gangen, og drys hvert lag med lidt af saltet.
Mas citrusfrugterne godt ned i glasset, mens du fylder det, så de afgiver saft, og der bliver mere plads. Bliv ved med at fylde på, salte og mase, til glasset er fyldt, og citrusfrugterne er dækket af deres egen saft.
Skyl kålbladet, og fold det, så det passer til patentglassets bredde.
Læg det omhyggeligt ned over citrusfrugterne, og pres det ned under saften, så kålbladet ligger som et beskyttende låg.
Lad citrusfrugterne fermentere ved en temperatur på 18-20 °C i tre til fire uger. Er temperaturen højere end dette, kan det gå hurtigere, er den lavere, kan det gå langsommere.
Glasset skal åbnes en gang om dagen for at frigive det tryk, som fermenteringsprocessen danner.
Smag på citrusfrugterne efter den tredje uge eller før, alt afhængigt af temperaturen. Hvis skallen er blød, og smagen balancerer fint mellem sød, syrlig og bitter, er de færdige.
Citrusfrugterne er nu spiseklar, og glasset kan stilles på køl.
Der bliver 1 liters glas
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- 1000g
citrusfrugter, fx bergamotte,
appelsin, grape, lime eller citron eller en blanding af flere
- 10g
peberkorn
- 35g
havsalt
- 1stk
kålblad
- 1stk
1 liters patentglas