Bælgfrugter – smag, aroma og konsistens
Få bælgfrugter til at smage af noget
Bælgfrugter smager ikke af så meget i sig selv. Du kan pifte smagen op, hvis du tilsætter forskellige aromagivere til kogevandet. Det kan fx være friske eller tørrede krydderurter eller krydderier.
Bælgfrugter, der er tilberedte og varme, suger bedre aromaer til sig, end når de er blevet kolde. Skal du marinere bælgfrugterne, er det derfor en god idé at gøre det, mens de stadig er varme. Husk at tilsætte syre til din marinade, da det gør bælgfrugternes konsistens mere fast.
Du vælger selv konsistensen
Kogetiden kan du regulere alt efter, hvilken konsistens du ønsker. Husk at udblødte bælgfrugter skal koge betragtelig mindre end bælgfrugter direkte fra posen.
Skal bælgfrugterne bruges til mos, dip eller pesto, skal de koges længe. Skal der være bid i bælgfrugten, koges de til den ønskede konsistens, men minimumskogetiderne skal overholdes for at sikre nedbrydning af lektin (giftstof).
Kogte bælgfrugter kan godt tåle opvarmning og gentilberedning. Det betyder også, at hvis du har nogle knapt så udkogte bælgfrugter, kan du godt gøre dem mere møre ved at koge dem igen.
Olie og andet til pestoer og dip
Pesto eller dip af bælgfrugter indbefatter ofte brug af en masse fedtstof i form af smør eller olie til at blende med. Laver du mad til grupper, der ikke ønsker så højt et fedtindhold, kan du skære lidt ned på fedtstoffet og istedet bruge grøntfond indtil passende konsistens.
Til retter med kikærter, (flæk)ærter og linser kan du også bruge kogevandet.