Opskrifter til god mad i store gryder

Her på siden findes indtil videre 4 samlinger af gode, gennemtestede, grønne opskrifter, der er velegnede til store professionelle køkkener. Kan du mod forventning ikke lige finde, hvad du søger her på siden, er der andre gode steder, du kan søge efter opskrifter. Her på siden har vi samlet en række henvisninger til, hvor du kan finde gode opskrifter:

Magasiner, blade og bøger

Appetit 

Bladet Appetit er et fagblad for ernæringsprofessionelle. Bladet udkommer fire gange årligt af fagforeningen og interesseorganisationen, Kost- og ernæringsforbundet.

Blandet bliver sendt ud til deres medlemmer via post, og består af fagligt indhold til de ernæringsprofessionelle, herunder artikler om ernæringsprofessionelle og deres råd, oplevelser eller lignende. Bladet indeholder også opskrifter, der udvikles af forskellige opskriftudviklere.

Appetits opskrifter passer til 10 portioner.

Se Fagbladet Appetit – Fagbladet for ernæringsprofessionelle 

Food&Drink  

Food&Drink er et magasin, der udgiver artikler til professionelle køkkener om nye føde- og drikkevareprodukter og tendenser. De kommer med national og internationalt inspiration, samt indeholder opskrifter, der udarbejdes af professionelle køkkener. FoodDrinks opskrifter passer til 10 portioner.

Se Food&Drink

Bogen Grøn inspiration

Bogen ‘Grøn inspiration’ samler 25 efterspurgte grønnere opskrifter fra Nordsjællands Hospitalskøkken. Opskrifterne passer til 8 portioner, og er udgivet for at inspirere andre institutioner til at producere velsmagende, klimavenlig mad. Alle opskrifterne er vegetariske, og er CO2 beregnet.

Bogen kan købes i kioskerne på Nordsjællands Hospital til 50 kr.

Fødevarevirksomheder

Good Food Group

Good Food Group er en international virksomhed, der producerer, importerer og leverer produkter (hhv. Jakobsens, Svansø) til hele verden, herunder professionelle køkkener. De har lavet et digitalt opslagsværktøj på deres hjemmeside med opskrifter til professionelle køkkener, hvor man kan finde og blive inspireret i det søde og salte køkken, hvor deres egne produkter, grøntsager og bælgfugter er i fokus. Deres opskrifter passer til 10 portioner.

Se Good Food Groups opskriftssamling

Orkla (foodappeal) 

Orkla producerer og leverer produkter til den nordiske dagligvarehandel og til professionelle køkkener. De har lavet nogle inspirationskataloger med opskrifter, der tager afsæt i deres egne varer, herunder særligt Naturli’. Deres opskrifter tager primært udgangspunkt i veganske, varme retter, der passer til 10 portioner.

Se Orklas opskrifter

Unilever Food Solutions  

Unilever Food Solutions producerer og leverer produkter (hhv. Hellman’s, Knorr, The Vegetarian Butcher), primært til det professionelle køkken. De har ved brug af deres produkter udformet kataloger, samt et digitalt opslagsværktøj til deres opskrifter. Unilevers opskrifter tager udgangspunkt i diverse måltidstyper, både med og uden animalske produkter, der passer til 10 portioner.

Se Unilevers vegetariske opskrifter

Se Unilevers opskriftshæfter

Arla Pro  

Arla Pro er en del af Arla Foods – en landmandsejet andelsforening. Arla Pro fungerer som samarbejdspartner, der tilbyder inspiration og sparring ud fra deres produkter til de professionelle køkkener. De står bag et digitalt opslagsværktøj med opskrifter, der i alle retterne indeholder mejeriprodukter, men hvor der også er fokus på vegetariske retter. De passer alle til 10 portioner og kan sorteres ud fra:

 • Køkkentype: kantine, restaurant og café eller sygepleje
 • Måltid: grønne retter, hovedret, mellemmåltid, dessert, osv.
 • Opskriftstype: simreretter, salater, sauce, suppe, bagværk, osv.
 • Råvarer: bælgfrugter, fjerkræ, grøntsager, frugt og bær, osv.
 • Sæson: efterår, forår, sommer, vinter
 • Tema: bælgfrugter, glutenfri, laktosefri, madspild, vegetar, osv.

Se Arla Pros opskrifter

Valsemøllen  

Valsemøllen producerer produkter af korn og bælgfrugter til detailhandlen, industrien og professionelle køkkener. De tager forbehold for udvalgte FN’s verdensmål i deres produktion. På deres hjemmeside tilbyder de deres kunder online bagekurser, inspirationsartikler om rug, dansk mel, osv., samt et digitalt opslagsværktøj med opskrifter med deres produkter. Opskrifterne er ikke angivet med portionsstørrelse, men er store mængder til det professionelle køkken.

Se Valsemøllens opskrifter

Royal Greenland  

Royal Greenland er en af verdens førende leverandører af fisk og skaldyr. De har på deres hjemmeside et digitalt opslagsværktøj, hvor der er opskrifter med fokus på deres produkter hhv. fisk og skaldyr inden for forskellige måltidstyper, sæsoner og højtider. Royal Greenlands opskrifter indeholder animalske elementer i form af fisk, skaldyr og mejeriprodukter – opskrifterne passer til 10 portioner.

Se Royal Greenlands opskriftssamling

Bent Brandt  

Bent Brandt er leverandør af inventar, maskiner, serverings- og køkkenartikler til de professionelle køkkener. De afholder desuden arrangementer og kurser for deres kunder, samt udgiver artikler, videoer og opskrifter på deres hjemmeside.

Opskrifterne henvender sig til professionelle køkkener, da de varierer i størrelse fra 4-150 portioner. Bent Brandts opskrifter fungerer som et digitalt opslagsværktøj, hvor man kan til- og fravælge “temaer”, fx:

 • Bagværk
 • Fisk og skaldyr
 • Grønt
 • Hovedretter
 • Tang

Se Bent Brandts opskriftsamling

Arrangementer, foreninger og sider

Sæson  

Sæson er en hjemmeside, som Dansk Gartneri står bag. Den sætter fokus på sæsonens frugt og grønt, og inspirerer med:

 • Viden om frugt og grønt
 • Tips til forbrugere
 • Opskrifter med øget fokus på frugt og grønt

Sæson har lavet et opslagsværktøj på deres hjemmeside, hvor man kan finde inspiration og opskrifter på diverse frugt- og grøntsagsrige retter, både med og uden animalske ingredienser, der passer til 4 portioner.

Se sæsons opskriftsamling

Maddag

Maddag afholdes hvert år i daginstitutionerne med et skiftende tema. Maddagen afholdes for at sætte fokus på de ernæringsprofessionelles arbejde, samt for at vise fordelen ved madordninger og værdierne af det fælles måltid. Ved afholdes af begivenheden bliver der udsendt materialer, herunder et opskriftshæfte som den ernæringsprofessionelle på dagen producerer mad ud fra.

Opskrifthæftet fungerer også som et idekatalog, derfor er det inddelt i forskellige kategorier hhv. varme retter, tilbehør, osv. Der er samtidig diverse tips og råd, serveringsforslag, næringsberegning, vejledende portionsstørrelse og ideer til, hvad børnene kan være med til. Opskrifterne passer til 50 portioner.

Søg efter opskrifterne på kost.dk eller foa.dk

Økologisk Landsforening  

Økologisk Landsforening er et fællesskab for økologiske landmænd, virksomheder, forbrugere og professionelle køkkener, der baner vej for mere og bedre økologi i samfundet. De har i samarbejde med andre aktører udgivet to pjecer med opskrifter, der tager udgangspunkt i veganske og vegetariske retter. I pjecen, Økologiske grønne proteiner, er der et øget fokus på bælgfrugter, og opskrifterne passer til 10 portioner, hvorimod at pjecen, Økologi i køkkenet, passer til 100 portioner.

Pjece Økologi i køkkenet

Pjece Økologiske grønne proteiner

Fra sølv til guld – de sidste svære skridt  

Region Hovedstaden har udarbejdet et inspirationshæfte, der skal hjælpe andre aktører til at opnå guld i det økologiske spisemærke. Hæftet har fokus på økologiske bælgfrugter, og hvordan det er muligt at implementere dem i klassiske retter i professionelle køkkener. Opskrifterne er beregnet til store portioner á 20 kg.

Der er inspiration til flere elementer, herunder smørrebrød, salater, saucer, gryderetter og sødt. Derudover er der i det digitale hæfte medtaget grundopskrifter og beskrivelse af tilberedningen af bælgfrugter, før, under og efter iblødsætning.

Se Region Hovedstadens inspirationshæfte

Københavns Kommune

Københavns kommune har udviklet en opskriftsamling som inspiration til velsmagende, klimavenlige, sunde og økologiske måltider i offentlige køkkener i Københavns Kommune. Opskrifterne er delt op i målgrupper, henholdsvis børn i daginstitutioner, unge over 14 år & voksne samt ældre.

Se København Kommunes opskriftsamling