ØKO-SKOLE 3: Fem trin til økologisk køkkenomlægning
Sådan gør du:
- Læs teksten
- Se filmen
- Læs og drøft spørgsmålene til sidst med dine kollegaer
Læringsmål: At bliver helt klar på, hvad en omlægning til økologi indebærer, og hvordan dit køkken også kan komme i gang.
1. Hvad er en økologisk omlægning?
Omlægning og konvertering af to begreber, der begge bruges, når køkkener skal i gang med at købe økologi. Men hvor konvertering handler om at købe det samme, som man plejer – bare i en økologisk variant, så er omlægning meget mere omfattende og grundlæggende.
De færreste køkkener har råd til blot at konvertere. Økologiske produkter er nemlig ofte dyrere end konventionelle. Det skyldes, at den økologiske landmand lader sine dyr og planter vokse og gro i et naturligt tempo uden at bruge væksthormoner, kunstgødning og syntetiske pesticider. Derfor har den enkelte landmand et lidt mindre udbytte, og den enkelte varer bliver tilsvarende lidt dyrere.
Derfor kræver det en større omlægning af indkøbsvaner, køkkenpraktiske rutiner og ændring af menuer for et køkken at omlægge til en større grad af økologi.
2. Film om de 5 trin i omlægningen til økologi
Der er 5 trin, der er gode at tage, når et køkken vil omlægge til økologi:
- Tag beslutningen
- Få et overblik over indkøb
- Læg en plan
- Hold fokus
- Positiv kommunikation.
I denne film fortæller økologisk konsulent Rikke om de 5 trin, som undervejs bliver understøttet af erfaringer fra Odenses personalecaféer.