6. CASE: Økologi på sygegangen
I 2022 modtog Nordsjællands Hospitalskøkken med Helle Steen Petersen i spidsen Køkkenprisen. I denne samtale med Økokonsulent Gitte Breum fortæller Helle Steen Petersen om de principper, køkkenet arbejder ud fra.
Vigtigste pointer fra samtalen:
Vi er et håndværkskøkken, der laver små 3000 kuverter om dagen til patienter, pårørende, ansatte og en børnehave. Maden, vi laver, er varmholdt mad til frokost – og alt er færdiganrettet på bakker. Siden 2014, hvor vi fik den opgave stillet, at vi skulle give vores bud på et frisk pust til hospitalsmad, har vi haft stort fokus på økologi og på det æstetiske udtryk. Vi serverer fx den varme mad i små, dybe tallerkener fremfor de almindelige, store, flade og med et grønt drys.
Vi udvikler os sammen og bruger de kompetencer, vi har til rådighed
Vi laver mad fra bunden og arbejder med økologi og bæredygtighed. I RegionH har vi et bæredygtighedssekretariatet, som vi læner os op ad. Vi køber ikke kompetencer udefra, men udfordrer hinanden og bruger de mange forskellige kompetencer, vi selv har. Vi er gode til at sætte tid og ressourcer af til at teste, undersøge i fællesskab og sammen blive dygtigere. Vi har 25 forskellige nationaliteter blandt de ansatte i køkkener. Det bruger vi også som en styrke ved at inddrage de mange forskellige madkulturer i køkkenet og maden.
Dansk fremfor udenlandsk
Vores køkken ligger på 65 % økologi. Det er vi godt tilfredse med. Derfor er vores fokus nu primært på at få produkter fra lokale producenter og konvertere udenlandske produkter med danske. På den måde har vi bedre mulighed for at takke ja til små, lokale producenter.
Grøn onsdag
Vores CO2 regnskab giver os et godt overblik. Det har blandt andet vist, at der skulle skæres ned for kødet. Derfor har vi opstartet Grøn onsdag – en dag om ugen hvor den varme mad er plantebaseret. Og det er der blevet taget godt i mod. Blandt andet med et brev fra en mandlig patient på 74 år: ”Tak køkkenchef. Jeg har aldrig spist grøn mad før. Du har åbnet min horisont – og tak for det”.
Andre initiativer i køkkenet
Personalet er så glade for vores mad, at de efterspørger vores opskrifter. Derfor har vi udgivet en kogebog og vi sælger også vores overskydende mad i kantinen til personalet, så vi på den måde undgår madspild.
Nye rammer, samme gode kultur
Det er netop besluttet, at vi får et nyt køkken på det nye superhospital. I det nye køkken vil vi fortsætte vores gode kultur, hvor vi hele tiden udvikler os i fællesskab og undersøger sammen. Vi skal blive ved med at være nysgerrige, følge med og have en god kontakt til vores grossister.