Økologisk fremtidsværksted
Hvordan kan økologien styrkes i alle led af værdikæden? Det har vi spurgt en indkøber, en grossist, en køkkenleder og to CSRmedarbejdere om.
I nedenstående oplæg gennemgår Økokonsulenten Gitte Breum de vigtigste pointer fra interviews med de fire aktører.
OBS: Pointerne er et udtryk for aktørernes egne erfaringer med økologien. Det giver ikke et endeligt svar på, hvad og hvordan økologien og den bæredygtige udvikling skal foregå, men peger på nogle mulige udviklingspunkter, som kan gøre en forskel og inspirere flere til at arbejde med økologien.
Se optagelsen herunder for det fulde udbytte.
Vigtigste pointer fra de fire interviews:
Data – Der mangler en fælles beregningsmetode for CO2 – og for økologi, biodiversitet samt opdaterede retningslinjer for, hvordan man balancerer ernæring og bæredygtighed. Og så skal der være bedre og lettere tilgængelig information om økologi og CO2.
Viden og kompetencer – Der skal kompetenceudvikles i alle led af værdikæden, og viden skal formidles til alle målgrupper. Der er mange fakta og myter om økologi og klima, der skal afklares. Og så er ny viden gennem oplevelser en metode, der kan flytte adfærd.
Dialog og samarbejde – Der skal være tættere samarbejde mellem store og små køkkener og mellem grossister, indkøbere og køkkener. Vi savner fælles mål på tværs af værdikæden. Økologi skal kædes sammen med andre bæredygtighedsmål såsom klima.
Udbud og efterspørgsel – SKI skal tage ansvar og fremme økologiske og klimavenlige indkøb. Måske skal alle basisvarer i fremtiden være økologiske? Økologiske varer skal have en høj kvalitet til en billigere pris. Den danske sæson skal forlænges ved at tage flere sorter i brug.
Politik – Skal der være afgifter på de mest klimabelastende fødevarer? Hvordan passer det regenerative landbrug ind i økologien? Er det regenerative landbrug næste skridt og en del af fremtidens løsning? Mad og måltidsstrategier skal indeholde bæredygtighed og økologi.
Hent oplægget: Økologisk Fremtidsværksted for ØKO-mestre her