Sådan gør I det grønne valg lettere

Kød er traditionelt en stor del af den danske madkultur. Kød er ofte omdrejningspunktet i velkendte frokost- og middagsretter, og derfor er mange ikke vant til at undvære kød til deres måltider. Argumenter som “jeg bliver ikke ordentlig mæt, hvis ikke der er kød i min mad”, og “det smager bare ikke af ligeså meget, hvis der ikke er kød i”, får ofte mange til at fravælge de planterige alternativer på menuen.

Gevinsten ved at få flere til at vælge grønne retter er mange:Grønkål

  • Grøn mad er generelt mindre belastende for klimaet.
  • Grøn mad er sundt, og kan også laves med masser af energi, så også ældre og hospitalsindlagte får dækket deres næringsbehov.
  • Grøn mad er ofte billigere end mad med kød, da kød er en af de dyreste råvarer.

Skal I have flere til at vælge de grønne retter på menuen eller buffeten, er der her forskellige gode råd til, hvordan I kan lykkes med det:

Hav fokus på at lave smagfulde retter, der mætter

Mæthed kan opnås ved at bruge bælgfrugter såsom tørrede bønner, ærter, kikærter og linser i retten.

De er gode i gryderetter, supper, plantefars, spreads, og kan i nogen udstrækning erstatte mel i bagværk, fx linsemel. Svampe eller seitan er også gode til at give fylde og volumen til retterne.

Læs mere om bælgfrugter her

Læs mere om tilsmagning her

Giv retterne appetitlige og interessante navne

Forskning har vist, at man kan øge salget af den samme ret mellem 7-76 % ved at navngive retten bedre.

I stedet for at kalde retter noget med kød-fri, vegansk eller vegetarisk – som slet ikke fortæller noget om maden, man skal til at spise – så anbefales det at beskrive, hvad der er i retten. Det kunne være grillet aubergine sandwich, Spansk-inspireret tortilla med nye kartofler og karamelliserede rødløg, eller cremet græskarsuppe med ingefær og ristede kokosflager.

Fokusér på, hvilke grønsager der er i, hvordan maden er krydret, om maden er cremet, saftig, sprød eller andre ord, der beskriver, hvad man kan forvente.

Man kan også beskrive, hvor nogle af råvarerne kommer fra: danske kartofler, quinoa fra Lolland, grønne linser fra Samsø.

Du kan få mere inspiration i denne korte publikation, som Dansk Vegetarisk Forening står bag.

Giv de grønne retter plads på det almindelige menukort

Vis, at de planterige retter er for alle – og ikke til folk på en særlig diæt – ved at lade dem være en del af det almindelige menukort.

Forskning har vist, at man kan fordoble salget af grønne retter alene ved at have de vegetariske og veganske retter som en del af hovedmenukortet – i stedet for at de står markeret i en boks under vegetarretter.

Personer, der spiser kød, er mere åbne over for de grønne retter og har i højere grad lyst til at vælge en, hvis den lyder lækker, og er en del af det normale udvalg.

Gør det grønne til normen

I stedet for at antage, at alle vil have kød som udgangspunkt, så lad det grønne være standarden og hav kødet som tilvalg.

58 % af danskerne vil gernespise mindre kød. Men de fleste af os påvirkes af, hvad der er normalt – også når det det drejer sig om, hvad vi spiser.

Danske forskere har testet, hvor mange der vælger vegetarisk frokost, når det vegetariske skal tilvælges i forhold til, når det er kødet, der skal tilvælges.

Det lille skift i måden at tænke frokosten på, fik andelen af folk, der valgte grøn frokost, til at stige fra 7 %, når man aktivt skulle tilvælge vegetarisk – til hele 87 %, når det var kødet, der skulle tilvælges. Kun 13 % tilvalgte aktivt kødet.

Det kan derfor være en idé at tænke måltiderne anderledes – så kødet blev et tilvalg. Det kan hjælpe rigtig mange mennesker til at leve efter deres intentioner om at skrue op for det grønne og reducere deres kødindtag.

Hent pjecen Flere grønne måltider i professionelle køkkener fra Dansk Vegetarisk Forening.

Dansk Vegetarisk Forening har også udarbejdet pjecen, Fremtidens mad er plantebaseret, som du kan få inspiration fra.