Syretilberedning

Syretilberedning er, når du marinerer den optøede fisk i en syreholdig og sød væske. Mikroorganismernes vækst i fisken begrænses med syren, som samtidig får fiskens proteiner til at koagulere. Når det sker, frigives der væske og konsistensen af fiskekødet bliver fast. Så pas på, at fisken ikke ligger i dette syrebad for længe inden servering. Så bliver fisken nemlig tør.

Især søde og fede fisk som laks og hellefisk egner sig godt til syretilberedning.

Sådan syretilbereder du

Fiskestykkerne har godt af at blive gourmetsaltet inden syretilberedning. Du kan bruge syreholdige væsker som saft fra lime og citron eller eddike. Syren skal balanceres med sødme, som for eksempel honning eller mere eksotisk palmesukker. Den blandede saft af syre og sødt er nok til at tilberede tynde skiver af fisk.

Eksempel på syretilberedning af laks

Skær en (nænsomt optøet) 900 grams filet af frisk laks i strimler og mariner den i en marinade lavet af:

  • 2 dl limesaft
  • 2 spsk. salt
  • 1 stk. frisk chili
  • 1 dl. citronsaft
  • 1 dl. appelsinsaft

Fisken er klar efter et par timer, men kan også stå i køleskabet til næste dag.  Du kan spise fisken, som den er, eller blande den i en salat.