Stærke råvarer og deres egenskaber
Stærke råvarer findes der mange typer af. Nogle stærke ingredienser har en molekylelethed, som får dem til også at angribe næse og øjne, nemlig peberrod, løg og karse. Modsætninger hertil er peber, Sichuan peber, ingefær og chili, som alle beholder deres styrke og ikke farer hæmningsløst rundt i ansigtet på os. Sennep, som både har tunge og lette molekyler, irriterer både mund og næse.
Nogle stærke råvarer mister deres styrke, hvis de tilberedes med varme, og nogle ændrer sig ved lagring på køl.
Grundsmagenes indvirkning på det stærke
Sødme og fedme dæmper det stærke med sin dækkende (coating) virkning på tunge og i mundhule.
Salt, surt og bitter forstærker det stærke, ligesom det stærke forstærker oplevelsen af disse grundsmage i retten.
De mest brugte stærke råvarer og deres særegne karakteristika
Råvarer | Egenskaber |
---|---|
CHILI |
|
PEBERROD |
|
INGEFÆR |
|
PEBER – hvid, sort, rosa og scheshuan |
|
SENNEP |
|
Swipe for at se hele tabellen