Sådan bruger du det stærke
Det stærke kan i passende mængder fremhæve de andre ingrediensers smag.
Du bestemmer selv, hvor fremtrædende det stærke skal være i din mad. Nogle kan li meget stærk mad og har vænnet sig til det, andre bryder sig slet ikke om smerten eller sansningen, som følger med det stærke.
I tilsmagningsøjeblikket skal du altid være opmærksom på at tilsætte det stærke i de rette mængder. Mængderne skal være passende for de spisendes smagsløg og ikke overdøve resten af rettens smage og aromaer. To undtagelser for reglen gælder, hvor du enten vil lave autentisk stærk mad fra for eksempel Mellem- eller Sydamerika, Cajunkøkkenet, Mellemøsten, Indien, Asien eller mad fra vores breddegrader i den milde ende af det stærke univers med for eksempel karse, løg, peberrod og sennep.
Hvornår skal det stærke tilsættes?
Pulveriseret chili som cayenne eller tørrede chilier, som du enten selv har knust eller som ligger i en lage, giver styrke til maden med det samme, du tilføjer dem. Det er fint at bruge dem i tilsmagningsøjeblikket lige inden servering for at finde ud af, om styrken i retten er tilpas.
Tilbereder du retten over længere tid, er det en god idé at bruge hele flækkede chilier bundet på en snor. De kan nemlig fiskes op, når styrken er tilpas.
Autentisk thaimad i Danmark?
Thaimad er stærkere i Thailand end i Danmark. Og det er der en grund til. Folk i Thailand er vant til stærk mad, da de har spist det fra barnsben af. Vi er slet ikke vant til stærk mad på samme måde.
Autentisk stærk thaimad giver vores utrænede smagsløg sådan en smerteoplevelse, at vi går glip af at smage resten af de ingredienser, retten består af.
Bliver du trænet i de stærke ingredienser, kan du fint sætte doseringen op for i højere grad også at nyde aromaerne bag det stærke fra resten af retten.
I Thailand sidder styrken i maven…
“Jeg spurgte engang nogle af mine kursusdeltagere fra Thailand, hvordan de egentlig doserede chili i deres mad. De svarede, at når de kunne mærke, de fik ondt i maven, skulle de holde inde. For dem sad styrken ikke så meget i munden som i maven! Men som de rigtigt påpegede, var de jo vant til chili fra barnsben af.”
Smagsdanner Claus Angelo