Det stærke i det nordiske køkken
Karse, løg, sennep og peberrod er den nordiske vej til tårer i øjnene eller sved på panden. Kokkene, som slår nye slag for Det Ny Nordiske Køkken, finder andre urter i grøftekanten og skovbunden, som ikke tidligere har fundet smag i de kolde køkkener. Det drejer sig for eksempel om strandkarse og ramsløg.
Gode råd til det stærke i det danske køkken:
Peberrod på roastbeef med pickles: Peberrodens styrke giver luft i næsen. Pickles giver sødme, som går godt i hånd og tøjler det stærke med en dækkende virkning på smagsløgene. Riv peberroden frisk over maden fremfor at dække maden til i en industrisyltet version.
Sprængt tunge med peberrodssovs: Peberrodens styrke forsvinder, hvis du koger den. Derfor skal du først komme den friskrevne peberrod i sovsen, når den er jævnet, kogt godt igennem og lettere afkølet – altså lige inden servering.
Æg, rejer og karse: Til æg og rejer kan du fint bruge den mindre brugte strandkarse, som også kan bruges som stærk og aromatisk drys til andre madder og retter.
Ramsløgpesto: Ramsløget med dens hvidløgsdufte er glimrende i snittet form til pynt og til pesto. Skift blot basilikum ud med ramsløg og blend med olie, nødder, ost – smag til med salt.
Pynt og drys til smørrebrød: For at dosere det stærke mere nænsomt, kan du blande bittesmå tern chili med små æbletern og bruge blandingen som pynt eller ovenpå salater.
Du kan også bruge andre stærke sager på samme måde. Granulata, som er lidt hakket hvidløg blandet med citronskal og hakket persille, er godt som pynt på for eksempel osso buco.