ØKO-SKOLE 4: Vejen til (det økologiske spisemærke i) guld
Sådan gør du:
- Læs teksten
- Se filmen
- Læs og drøft spørgsmålene med din kollegaer
Læringsmål: Få et indblik i, hvad der skal til for at få det økologiske spisemærke i guld
1. Motivation er nøglen
Personalecaféerne i Odense kommune har haft det økologiske spisemærke i sølv i flere år. I 2023 blev det besluttet, at to af caféerne skulle gå efter guld – altså over 90% økologi. Heldigvis var der stor opbakning blandt personalet, som blev meget motiveret af at skulle prøve at få mærket sammen.
Undervejs på rejsen mod guld gik det op for medarbejderne i caféerne, hvor opmærksomme de var nødt til at være hver dag i forhold til alle deres valg i køkkenet. Målet om guld var med i tankerne under alt fra indkøb, over udnyttelse af hele råvaren, planlægning af brug af bælgfrugter og til tilberedning af mad, så eventuelle rester også kunne bruges i en ny ret. Det var en transformerende rejse for køkkenerne, som de ikke ville have været foruden. For det har betydet en helt ny grad af nørderi og arbejdsglæde i køkkenerne.
2. Vejen til guld
I filmen her følger vi de to caféer og hører, hvordan de bar sig ad med at opnå det økologiske spisemærke i guld.