Mel- og majsstivelse
Sådan jævner du med mel- og majsstivelse
Suppe kan jævnes med både hvede- og majsstivelse. Denne metode egner sig især til, når væskemængden er stor i forhold til grøntsager, fx forholdet 2:1, det vil sige 2 liter vand til 1 kg grøntsager.
Melet kan ikke blot drysses i, men skal røres op i enten kold væske, fx vand eller mælk, eller fedtstof, fx smør eller olie.
Forholdet mellem væske og mel er 2:1 – mel og fedtstof er 1:1. Omrøringen medvirker til at fordele stivelseskornene, da de vil klumpe, hvis de blot drysses direkte i suppen.
Når suppen røres eller piskes under opvarmning, bliver suppen tyndere. Når suppen afkøles, bliver den tykkere og sætter sig som en egentlig gel. Denne jævnemetodes store fordel er, at jævningen bliver så stærk, at grøntsagerne ikke klumper sig sammen i bunden af vandet.
Jævningsmidler kan tåle forskellige temperaturer:
Jævningsmiddel | Kartoffelmel | Hvedemel | Majsmel (maizena) |
---|---|---|---|
Temperatur | Fortykker op til 70°C, og bliver herefter tynd – må ikke koge | Fortykker op til 80-85°C, og bliver herefter lidt tyndere. Lad retten simre for at få melsmagen kogt væk. | Fortykker op til 90°C, og bliver herefter lidt tyndere. Lad gerne retten/saucen simre lidt. |