Bælgfrugtskolen

Viden og vejledning om bælgfrugter til madprofessionelle

Bælgfrugtskolen er udarbejdet af Culinary Institute By Vejle Erhverv som en del af et projekt med Odense kommune støttet af Plantefonden.

Velkommen

Bælgfrugtskolen er en hjælp til jer, der gerne vil have flere bælgfrugter ind i jeres mad. Skolen består primært af videoer opdelt i seks emner. Det gør det nemt at finde det indhold, der er relevant for netop jeres køkken.

I opskriftsvideoerne kan I se konkrette teknikker og brug af bælgfrugter i køkkenet.

I vidensvideoerne får I indsigt i de ernæringsmæssige fordele ved brug af bælgfrugter i maden til børn, voksne og ældre samt et historisk indblik i bælgfrugternes rolle i Danmark fra 1600-tallet og frem til i dag .

God fornøjelse på bælgfrugtrejsen!

Læs evt vores vejledning til, hvordan I kan bruge Bælgfrugtskolen i jeres køkken

Køkkentekniske egenskaber

Opdag, hvordan bælgfrugter kan skabe nye teksturer og konsistenser – fra fyldige saucer til cremet mayonnaise.

Bælgfrugter i kødretter

Se, hvordan bælgfrugter kan supplere kød og skabe sundere, mere mættende måltider, der ikke går på kompromis med smagen.

Giv smag til bælgfrugter

Se, hvordan krydderier og marinader kan forvandle bælgfrugter til smagfulde hovedroller i måltidet.

Bag med bælgfrugter

Opdag, hvordan bælgfrugter kan tilføre dit bagværk fylde, fugt og en unik smagsoplevelse.

Bælgfrugter og sundhed

Lær, hvordan bælgfrugter kan forbedre sundheden og skabe mættende måltider for børn, voksne og ældre.

Bælgfrugter historisk set

Lær, hvordan bælgfrugter har været en del af vores madkultur i tidligere tider.

Plakater til jeres køkken og spiseområde

For at gøre det nemt at sprede budskabet om brugen af bælgfrugter i jeres køkken, har vi lavet tre plakater, som I kan printe og hænge op. Plakaterne hjælper jer med at:

  • Vise, at I bruger bælgfrugter i jeres måltider.
  • Fortælle de spisende, hvorfor bælgfrugter er interessante i måltider.
  • Skabe dialog omkring jeres valg af bælgfrugter i køkkenet.

Brug dem som et simpelt værktøj til at skabe nysgerrighed og formidle budskabet – både over for børn, voksne og ældre.

Klik, print og hæng op i jeres køkken eller spiseområde i daginstitutioner, kantiner eller plejehjem:

Plakat til daginstitutioner

Klik på plakaten for at åbne som pdf.

Plakat til kantiner

Klik på plakaten for at åbne som pdf.

Plakat til plejehjem

Klik på plakaten for at åbne som pdf.

Mød holdet bag Bælgfrugtskolen

Bælgfrugtskolen er udviklet i samarbejde med en række fagpersoner med stærke kompetencer inden for didaktik, gastronomi, ernæring og madhistorie. De har hver især stor indsigt i madprofessionelles arbejde og en fælles passion for at skabe velsmagende, nærende og bælgfrugtrige måltider i køkkener, hvor der laves mad til mange.

Med over 40 års erfaring i fødevarebranchen har Per en dyb forståelse for gastronomi, storkøkkener og den daglige drift i professionelle køkkener. Han leder til dagligt Culinary Institute by Vejle Erhverv og har en stor kulinarisk faglighed samt en bred erfaring med at udvikle måltidskoncepter til madprofessionelle.

Anne Mette arbejder til dagligt som projektkoordinator hos Culinary Institute by Vejle Erhverv og har en omfattende erfaring med projektledelse og en særlig viden om, hvordan madprofessionelle kan arbejde med grøn omstilling i offentlige køkkener.

Ida arbejder til dagligt som event – og projektkoordinator hos Culinary Institute by Vejle Erhverv og har en baggrund i didaktik og fødevareformidling. Hun arbejder særligt med, hvordan viden om mad og ernæring bedst formidles til madprofessionelle. Hendes viden sikrer, at læring omsættes til praksis og gøres relevant for køkkenfaglige medarbejdere.

Mads har stor erfaring med madlavning i offentlige køkkener og en dyb forståelse for, hvordan professionelle køkkener kan arbejde med bælgfrugter i praksis. Han kombinerer faglig kunnen med en praktisk tilgang til måltidsproduktion i storkøkkener.

Joan er uddannet kok og har en baggrund inden for ernæring og folkesundhed. Hun har en særlig forståelse for, hvordan mad kan tilberedes, så det både er velsmagende og ernæringsrigtigt. Hendes kombination af praktisk erfaring og dyb faglig indsigt gør hende i stand til at arbejde med madens betydning for sundhed og trivsel.

Bettina er museumsinspektør på Det Grønne Museum og arbejder med dansk madhistorie. Hun har en bred viden om, hvordan vores kostvaner har udviklet sig gennem tiden, og hvordan historiske madtraditioner kan inspirere moderne madlavning.

mads bager