Oksekød og ernæring
Foto udlånt af Landbrug & Fødevarer
Okse- og kalvekøds næringsmæssige sammensætning
Okse – og kalvekød udmærker sig, ligesom andre kødtyper, ved at have et højt indhold af især protein.
Samtidig er proteinet i oksekød også meget lettere at optage og bruge i kroppen end det protein, der findes i bælgfrugter og andre vegetabilske produkter. Du kan altså spise mindre mængder oksekød og få samme mængde brugbar protein, som hvis du spiser langt større mængder bønner og linser.
Oksekød indeholder også jern i en form, der er lettere for kroppen at optage. Når du spiser kød, hjælper kødet på samme måde som C-vitamin desuden med til at optage det jern, der findes i de vegetabilske fødevarer.
Læs mere om:
Næringsstofsammensætningen i okse- og kalvekød
Forskellen på animalsk og vegetabilsk protein
Køds ernæringsmæssige betydning
Danskernes forhold til – og indtag af protein
Hvor meget kød bør du spise?
DTUs seneste undersøgelse af danskernes kostvaner er tilbage fra 2011-2013. En ny undersøgelse er på trapperne, men indtil den kommer, er det tallene fra denne undersøgelse, vi refererer til, selvom danskernes kostvaner muligvis har ændret sig siden da.
I undersøgelsen fra 2011-2013 fandt DTU frem til, at kvinder i gennemsnit spiser 61 gram rødt kød målt inden tilberedning og 29 gram kødprodukter om dagen, mens mænd spiser 95 gram rødt kød og 56 g kødprodukter. Kød i denne sammenhæng er okse-, kalve, grise- og lammekød samt indmad. Holder man dette op mod anbefalingerne i kostrådene, der er angivet i tilberedt vægt, spiser kvinder samlet små 70 gram rødt kød og kødprodukter dagligt, eller 490 gram om ugen, mens mænd spiser godt 115 gram om dagen, altså 805 gram om ugen. I gennemsnit spiser danske mænd altså over dobbelt så meget kød som anbefalet – se anbefalinger nedenfor.
Groft opdelt udgør oksekødet 1/3 af indtaget, mens grisekød står for de resterende 2/3. Indtaget af lammekød er meget lille. Fjerkræindtaget er kun inkluderet under kødprodukterne, og udgør en meget lille andel.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du:
- Skærer ned for kødet – ca. 350 gram kød om ugen er passende, når du samtidig spiser planterigt og varieret. Du skal især begrænse indtaget af okse- og lammekød.
- Begrænser indtaget af forarbejdet kød, fx røget og saltet kød og kødpålæg.
- Primært vælger kød og kødprodukter med maks 10 % fedt
- Varierer måden, du tilbereder dit kød på. Det kan fx koges, grilles eller steges.
- Ikke steger eller griller dit kød, til skorpen er mørk.
- Går efter Nøglehulsmærket, når du køber ind. Det gør det nemt at vælge de magre kødvarianter.
Læs mere om kød vs sundhed: