Dyrevelfærd

Hvad er dyrevelfærd?

Dyrevelfærd handler om ordentlige forhold for dyr. Når det kommer til slagtedyr, som vi ender med at spise, skal dyrene have ordentlige forhold i hele produktionskæden – altså fra fødsel til slagtning. Og hvad er så ordentlig forhold? Det er der mange meninger om.

De fem friheder

Dyrenes Beskyttelse er en interesseorganisation, der taler dyrenes sag. Ifølge dem, er der 5 friheder, som dyrene har ret til. Lever en produktion op til disse fem friheder, kan de benytte mærket Anbefalet af dyrenes beskyttelse på deres produkter.

Læs mere om Dyrenes beskyttelses specifikke krav til de forskellige typer dyr

Læs om de tiltag, som Dyrenes beskyttelse fortsat kæmper for i forhold til de dyr, vi slagter og spiser

Hensyn til både dyr og natur

Økologi er en pakkeløsning, hvor du både tager hensyn til dyrenes velfærd og naturen omkring produktionen. Kravene til økologi er på nogle punkter endnu højere end Dyrenes Beskyttelses krav. Økologiske dyr har mere plads til at bevæge sig på og længere tid til at vokse sig slagtemodne end konventionelle dyr.

Nogle vælger økologiske kødprodukter, fordi de på den måde er med til at skabe bedre forhold for dyrene og samtidig passe på naturen. Andre vælger det, fordi de synes, de økologiske produkter smager bedre.

Læs om Økologisk Landsforenings syn på dyrevelfærd

Mærker for dyrevelfærd

I grafen her nedenfor kan du se nogle af de mange mærker, der findes på det danske marked ifht dyrevelfærd og grisekød. Bag grafen står Forbrugerrådet Tænk og det er deres eksperters vurderinger, som grafen giver udtryk for. Som du kan se, står ikke alle mærker for reel dyrevelfærd.

dyrevelfærdsskala

Dyrevelfærd i det konventionelle landbrug

Selvom kravene til dyrevelfærd ikke er ligeså høje i det konventionelle landbrug som i det økologiske, er der også her fokus på at fremme dyrenes forhold. Flere og flere forbrugere går op i dyrevelfærd, og der bliver i stor stil forsket og udviklet i, hvordan produktionen kan producere de bedste slagtedyr. Og her gælder det, at dyr der har det godt, performer bedre – dvs. bliver mindre syge og smager bedre.

Her kan du læse Landbrug og Fødevarers fakta om dyrevelfærd