Kød

Kød i Danmark

I Danmark kan vi traditionelt set godt lide at spise kød. En gennemsnits voksen dansker spiser ca. 52 kg kød om året, viser tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Rødt kød, altså okse- og kalvekød, grisekød og lammekød udgør langt størstedelen af indtaget, mens fjerkræ fylder mindre. Det er sjældent vi sætter tænderne i vildt og andre eksotiske kødtyper som kænguru. Når vi spiser kylling, vælger vi ofte kyllingefilet, når vi spiser oksekød vælger vi oftest hakkekød, og når vi vælger gris, er det ofte udskæringer som fx stege og hele stykker. Derfor er de også disse udskæringer, der præger en stor del af billedet, når vi står ved køledisken i supermarkedet.

Hvis du vil vide mere om danskernes kødforbrug:

I store køkkener bestemmer køkkenet, hvad der skal serveres. Og her er det personalets faglige ambitioner, der er med til at afgøre, hvilke udskæringer der vælges. Jo højere ambitioner, jo mindre hakket kød serveres der, og jo flere sjældnere udskæringer som fx bryst, skank og hals serveres der.

Her på siden kan du læse om:

Okse- og kalvekød – kulturelt, ernæringsmæssigt, i et klimaperspektiv samt udskæringer.

Grisekød – kulturelt, ernæringsmæssigt, i et klimaperspektiv samt udskæringer.

Kom godt i gang med kød – sådan får du velsmagende kød.

Valg af kød – herunder fersk kød, opdræt og alders betydning, modning og forskellige udskæringer.

Tilberedning af kød – herunder varmes påvirkning af kødet og kolde tilberedninger.

Kernetemperatur – herunder fødevaresikkerhed ved håndtering af kød.

Koge- og stegemetoder – herunder grill, pandestegning og andre metoder.

Få mere ud af kødet – idéer til, hvordan dit køkken kan få det dyre og klimabelastende kød til at strække sig.

Opskrifter – eksempler på forskellige måder, du kan tilberede kød på.