E-læring: Vende på tallerkenen
Hvordan kan vi lave lækker mad, der følger de officielle kostråd og samtidig vores økologiprocent til at stige, så vi kan få det økologiske spisemærke i guld?
Det spurgte Odense kommunes personalecaféer sig selv om i starten af 2023.
Svaret var:
Vi skruer op for bælgfrugterne, ned for kødet og minimerer vores madspild. Samtidig giver vi fuld knald på smagen, så selv tvivlerne får smag for den grønne mad. På den måde får vi råd til at købe mere økologi, mere kreativitet i køkkenet og større arbejdsglæde.
Forandring kræver nye kompetencer
For at nå i mål med den ønskede forandring, deltog alle personalecaféernes medarbejdere i et køkkenfagligt kompetenceudviklingskursus, som en del af projekt Vende på tallerkenen i 2023. Læringsmålene for kurset var, at medarbejderne skulle få erfaring og viden ifht:
- Bælgfrugter, så de kan være kreative med bælgfrugter fremover
- Smag, så de kan sætte ekstra knald på smagen i den grønne mad
- Anretning, så de kan anrette maden, så gæsterne får lyst til at vælge maden
- Videreformidling, så de kan fortælle gæsterne om råvarer, metodikker, kostråd og økologi
- Madspild, så de kan nørde videre ifht at mindske madspild i deres køkkenerne
E-læring – et koncentrat
Denne e-læring er et koncentrat af den køkkenfaglige kompetenceudvikling. E-læringen består af korte videoer, quizzer og praktiske øvelser med fokus på danske bælgfrugter. Formålet er at gøre dig skarpere på at lave og sælge mad, der følger kostrådene med mere bælg og mindre kød.
Du kan gennemføre e-læringen fra ende til anden, eller du kan plukke i indholdet. Tag de kapitler, der giver mening for dig – i den rækkefølge, der passer dig. Nedenfor og i menuen til venstre kan du se kapitlerne og tilgå øvelserne under hvert kapitel.
Indhold i E-læringen:
- De officielle kostråd
- Nudging
- Råvarekendskab
- Konsistenser
- Sugeevne
- Fars
- Knald på smagen
- Søde sager
- Madspild
- Nye produkter
Rigtig god fornøjelse!
Og forresten – To af caféerne opnåede guld i 2023. Se deres vej til guld her