Æg

Blødkogt, hårdkogt eller smilende?

Pocheret, rørt eller stegt på panden som spejlæg? Som ingrediens i en mayonnaise, en tærte eller en fancy dessert?

Æg kan spises i mange former og er på en måde køkkenets multikunster, der kan indgå i stort set alle typer retter og til alle måltider. Det skyldes i høj grad den brede pallette af gastro-fysiske egenskaber, som æg besidder.

Vigtigste pointer:

  • Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser ca. 3 æg om ugen.

  • Æg er en rigtig god kilde til protein.

  • Æg er meget mere klimavenligt end kød.

  • Æg er en unik råvarer i køkkenet, i det den har et væld af gastro-fysiske egenskaber.

  • Æg kan både indgå i kolde og varme retter.

Æg i Danmark

I gennemsnit spiser vi danskere ca. 254 æg om året. De yngre spiser lidt færre og de ældre lidt flere. Den mest populære form er spejlæg, skarpt efterfulgt af blød- og hårdkogt æg.

Læs mere om danskernes indtag af æg her.

I Danmark producerer vi årligt ca. 820 millioner æg. En høne lægger 5-6 æg om ugen og er aktiv i ca. 12 måneder. Herefter slagtes den. Den kan enten lægge buræg, skrabeæg, frilands æg eller økologiske æg. Det afhænger helt af, hvilke forhold den lever under.

Forholdene bliver gradvist bedre fra burhøns til økologiske æg. Hvor høns, der lægger buræg, har mindre plads (ca. 13 høns pr. m2), ingen adgang til udendørs arealer og ingen dagslys i stalden, har økologiske høns mere plads (op til 6 høns pr. m2), fri adgang til udendørs arealer samt dagslys i stalden.

I Danmark sælges der flest skrabeæg, så økologiske æg, så buræg og færrest frilandsæg.

Den samlede detailhandle har besluttet ikke at sælge buræg mere. De kan dog stadig indgå i færdigretter mv.

Læs mere om de forskellige produktionsforhold her.

Læs om alle led i produktionen af æg her.

I denne video, kan du se, hvordan økologisk produktion af æg foregår:

æg

Foto: Trine Lomholt

Æg er en rigtig god kilde til protein

Æg består hovedsageligt af vand og makronæringsstofferne fedt og protein. Hviden består primært af vand og protein. Faktisk kommer 92% af energien i en æggehvide fra protein, og den indeholder 10,2 g protein pr 100 g.

Blommen er både fedtholdig og proteinrig. Den indeholder 15,6 g protein pr 100 g. Udover protein og fedt, indeholder æggeblommen også vigtige vitaminer og mineraler, som fx B12 og D vitamin.

Fordi æggets egentlig formål jo er at blive til en kylling, er proteinet i ægget den helt rette sammensætning og består af alle de essentielle aminosyrer. Det betyder, at selvom æg var din eneste proteinkilde, ville du være godt dækket ind på proteinsiden.

Fødevarestyrelsen skriver, at 3 æg om ugen er passende i en sund, varieret og planterig kost.

Læs mere om æggets indhold af næringsstoffer

Animalsk protein er nemmere for kroppen at bruge og optage end det protein, der kommer fra vegetabilske kilder. Især for de målgrupper, hvor et tilstrækkeligt proteinindtag er ekstra vigtigt, fx børn, ældre, syge og småtspisende, er æg en god proteinkilde. Og set i lyset af den aktuelle klimadagsorden, er æg et rigtig godt valg, da æg er blandt de animalske proteinkilder med det laveste klimaaftryk. Med æg får man altså rigtig god protein for klimapengene.

kyllinger

Foto: Trine Lomholt

Bæredygtighed er et begreb, der kan dække over flere ting. Her i denne sammenhæng handler det om, hvordan produktionen af æg kan tage hensyn til både klima, miljø og dyr.

Æg og klima

Selvom æg kommer fra høns og dermed er et animalsk produkt, udleder produktionen af æg forholdsvis lidt CO2 pr kilo. Faktisk samme mængde som kikærter på dåse og rå, grønne asparges, ifølge CONCITOs Den store klimadatabase. På den måde er æg ret enestående. Det lave udslip af CO2 skyldes blandt andet, at den enkelte høne kan lægge så mange æg, og at foderet til hønen er ganske nøje afstemt.

Generelt er det ellers sådan, at produktionen af animalske produkter udleder mere CO2 end produktionen af vegetabilske produkter.

Læs mere om kød og klima

Ligesom kød er æg en rigtig god kilde til protein af den slags, der er let at bruge for kroppen. Så æg er en måde at få det animalske protein ind i måltiderne uden at udlede store mængder CO2.

Æg, dyr og natur

Økologisk og biodynamisk produktion af æg tager mest hensyn til hønsenes velfærd. Samtidig er der krav til, at foderet skal være økologisk, hvilket sikrer, at også produktionen af det vegetabilske foder tager hensyn til miljøet og naturen omkring markerne.

Økologiske høns må ikke få trimmet deres næb og de skal have fri adgang til udearealer og mere plads pr høne. Samtidig er der dagslys i stalden, hvilket betyder, at hønsene kan følge en naturlig døgnrytme.

Generelt for æglæggende høns er der dog det problem, at de er blevet avlet til at være små, for ikke at kræve for meget foder, og samtidig til at lægge store æg. Det betyder desværre, at deres brystben ofte knækker, og de får det, man kalder brystbensfraktur. Det er et stort problem både i konventionel og økologisk produktion, som alle i branchen nu samarbejder for at finde en løsning på. Indtil en løsning bliver fundet, hvor hønsene ikke brækker brystbenet, anbefaler Dyrenes Beskyttelse ikke nogen typer æg.

Læs mere om økologisk produktion af æg her

Æg og madspild

En af de vigtige aspekter i klimakampen er at minimere madspild. For at spilde mad, der har udledt CO2 under produktion, forarbejdning og transport, er jo spild på alle fronter. Som det ser ud lige nu, spildes ca. 1/3 af al mad i verden. Spildet sker i alle led af produktionskæden, detailhandlen og offentlig og privat bespisning samt hjemme hos forbrugerne.

Æg er en rigtig god råvare i forhold til at hjælpe rester på vej til at blive spist frem for at ende i skraldespanden. Forskellige kød og grøntsagsrester kan med hjælp fra æg blive til æggekage, tærte eller æggestand. Mulighederne er mange.

I vores opskriftsamling kan du se flere grønne retter med æg.

Vigtigste pointer

  • Æg er en virkelig god kilde til protein.
  • Æg er langt mere klimavenligt end kød.
  • Køber du æg fra økologiske høns, støtter du dyrevelfærden mest.

Ægs bestanddele

Et æg består af 3 overordnede komponenter: Skallen, hviden og blommen inderst.

Læs mere om æggets opbygning her

I denne video gennemgår Helle Brønnum Carlsen, hvad æggehviden og -blommen består af og deres forskellige egenskaber. Videoen er en del af materialerne om æg fra Danske Æg.

Skallen omkranser den spiselige del af ægget. Den sørger for, at der kan komme gasarter ind og ud af ægget, men ellers er den i køkkenfaglig sammenhæng madaffald, da den ikke kan bruges i madlavning.

Hviden er den gennemsigtige, vandede del af ægget. Det er her, det reneste protein i ægget findes.

Æggehviden består af 10% protein og 90% vand. Ved tilstrækkelig varmepåvirkning stivner æggehviden. Det kaldes, at den koagulerer. Det er proteinerne, der stivner ved høj varme.

Blommen er æggets gule centrum. Den består i høj grad af fedt, men indeholder også meget protein og vand.

Proteinet i æggeblommen gør, at den kan stivne ved varmepåvirkning. Derudover har blommen mange andre evner, som vi kommer ind på i afsnittet om æggets gastro-fysiske egenskaber nedenfor.

Vigtigste pointer

  • Æg består af skallen, hviden og blommen.
  • Proteinet i æggets hvide og blomme stivner ved høje temperaturer.

Ægs gastro-fysiske egenskaber

Æg kan spises råt, tilberedt eller et sted midt i mellem. Tænk bare på et smilende æg. Her er hviden stivnet og blommen lige akkurat stivnet en smule i kanterne, mens det inderste fortsat er flydende.

Når ægget er råt, er det flydende inde i skallen. Proteinet i ægget er blødt, kan man sige. Men når ægget påvirkes enten mekanisk ved piskning eller ved varme, bliver proteinet mere stift – det denaturerer. Denne proces er irreversibel. Dvs. er æggets proteiner først stivnet, kan de ikke vende tilbage til den bløde form igen. I den stive form kan proteinerne skabe netværk, der kan binde luft og væske.

Tilberedt kan æg derfor antage mange former, alt efter hvordan du har behandlet det. På den måde kan det bruges i mange forskellige sammenhænge og til mange formål. Dem vil vi gennemgå her nedenfor.

Når ægget enten piskes eller opvarmes, bliver proteinet i ægget stift, det denaturerer og koagulerer, og i stand til at danne netværk, der kan binde væske og luft. Tænk fx på, når du pisker æggehvider til stift skum til mousse eller marengs.

I en frikadellefars hjælper ægget med til at binde alle ingredienserne sammen, når dellerne steges og proteinerne derved stivner og danner bindende netværk i farsen. Og når du panerer, binder ægget raspen eller melet til fisken eller krebinetten.

Læs mere om panering her.

Det er samme proces, der gør, at æg kan bruges som jævningsmiddel. Her binder proteinet bare væsken og samler på den måde en sauce eller suppe. Det er bedst at bruge æggeblommer til dette, da hviderne på grund af det høje protein-indhold kan stivne for hurtigt. Bruger du æggeblommer på den rigtige måde, vil de gøre suppen cremet. Det kaldes også at legere suppen.

Læs mere om, hvordan du legerer med æg her.

Når æg kommer i en kagedej, bliver det først fordelt godt rundt i dejen. Det betyder, at æggets proteiner også fordeles rundt i dejens væske. Piskes dejen danner proteinerne netværk, der holder på dejens væske og luft.

Når så dejen kommer i ovnen og luften der er bundet i netværket med varmen udvider sig, udvider netværkene sig også.

Når varmen til sidst får proteinnetværket til at stivne helt, stivner det i denne oppustede formation.

Nogle gange skrumper strukturen lidt, når kagen afkøles og luften dermed trækker sig sammen. Det kan man se ved, at kagen falder lidt sammen, efter den er kommet ud af ovnen

At emulgere vil sige at få fedt og vand, der ellers ”afskyr” hinanden, til at mødes og blive en jævn blanding.

Putter du olie og vand i samme glas, vil du se, hvordan de lægger sig adskilt i glasset, med olien øverst og vandet nedenunder.

Vil du have dem til at blande sig til en jævn væske, har du brug for en emulgator.

I æggeblommen svømmer små fedtdråber rundt i en jævn ”suppe” sammen med vand. De er allerede emulgeret. Det skyldes et helt særligt fedtmolekyle, som ligger i den tynde proteinmembran, der omslutter hver enkelt fedtdråbe. Det er et molekyle, der både kan binde fedt og vand.

Pisker du æggeblommen, så du slår fedtdråberne i endnu mindre stykker, har du en helt hær af små fedtdråber, der gerne vil binde vand til sig.

Tilsætter du fedt, vil hver enkelte fedtdråbe kunne optage mere fedt, samtidig med at det bevarer den gode kontakt til vandet.

En æggeblomme kan på den måde binde op til 7 gange sin egen vægt i tilsat fedt. Der er den evne, der bruges, når du laver mayonnaise, dressing og fede saucer.

Æggehvide kan bruges til at klare fx supper. At klare betyder at fjerne urenheder fra vandet.

Hvis du putter en æggevidde i en klar suppe og varmer den op, vil hviden danne netværk i vandet og omslutte eventuelle urenheder i vandet.

Du kan læse mere om æggets gastro-fysiske egenskaber her

Helle Brønnum Carlsen har udgivet et meget detaljeret materiale om æggets egenskaber og anvendelsesmuligheder, som du kan læse her. Der er megen god information for de ekstra interesserede.

Vigtigste pointer

  • Æg er ret unikt køkkenteknisk, i det det kan bruges både råt og tilberedt og har mange forskellige egenskaber og funktioner i madelavning.

Tilberedning af æg

Æg kan tilberedes både med og uden varme.

I de fleste tilberedninger af æg sker der på et tidspunkt i processen en varmepåvirkning. Når ægget varmes, stivner æggets proteiner, hvilket giver det en fast struktur. Det kaldes også, at ægget koagulerer.

omelet

Foto: Trine Lomholt

Herunder kan du læse forskellige eksempler på varme tilberedninger af æg. Listen er i virkeligheden uendelig lang, da æg kan bruges til så mange ting.

Kogt æg/stegt æg

Her er ægget helt alene med eller uden skal og er ikke behandlet på nogen måde, før det påvirkes af varme. Hviden stivner først og ved længere tids varme følger blommen med. Ægget går fra flydende tilstand til fast, fordi proteinerne i ægget koagulerer, når de når en vis temperatur.

Fond/supper

Æg kan bruges til at klare fonde og supper med. I den forbindelse er det ægs evne til at binde urenheder til den stivnede æggehvide, der tages i brug. Når du hælder æggehviden i den varme væske, koagulerer hviden om suppens urenheder. Herefter kan du fiske hviden op og suppen er klaret.

Røræg og omelet

Ægget røres først sammen med væske, fx fløde eller mælk – og så gælder det om at have den rigtig temperatur på panden, så ægget koagulerer uden at blive alt for stift og afgive væske.

Bagværk og kage

Her røres ægget ind i dejen og binder de andre ingredienser sammen. Sukker og mel hjælper med til at skabe kagens struktur. Samtidig sørger æggets proteiner for at få dejen til at hæve og blive luftig.

Frikadeller og fars

Her bruges æg som bindemiddel for de andre ingredienser.

Gratin og soufflé

Her blandes æg med lidt mel, og sammen danner de under varmepåvirkning et flot oppustet æggenetværk rundt om fx blomkål.

Saucer

Fx hollandaise og bearnaise er varme versioner af mayonnaise, hvor ægget emulgerer og holder på fedtet samtidig med, at det tykner.

Kagecreme

Her blandes æg med mælk, opvarmes under omrøring og så tilføjes der stivelse i form af fx majsstivelse. Det får ægget til at binde væsken og koagulere i den tykke, cremede konsistens.

De fleste tilberedninger af æg er varme. Der findes dog enkelte tilberedninger, hvor ægget ikke opvarmes. Her handler det ofte om at piske æggeblommen eller hviden til en slags skum, hvorefter det stabiliseres med fedt og/eller sukker og derefter køles eller fryses.

Her er nogle eksempler på kolde tilberedninger:

Is

Her piskes æggeblommer, så proteinerne denaturerer. Så vendes æggeskummet med flødeskum og sukker, som begge hjælper med til at stabilisere strukturen, hvorefter det hele fryses.

Fromage

Æggeblommeskum stabiliseres med fx husblas og vendes sammen med æggehvideskum og flødeskum.

Mayonnaise

Her piskes æggeblommen og så emulgerer blommens fedtmolekyler, så de holder det tilsatte olie og på strukturen.

Vigtigste pointer

  • Æg kan bruges både varme og kolde tilberedninger i køkkenet.
  • Bruger du æg i kolde tilberedninger, skal du som hovedregel bruge pasteuriserede æg.