Planterig forplejning til småtspisende ældre og patienter

20 basisopskrifter på retter med mere protein fra planter og mindre kød målrettet småtspisende ældre og patienter. 

Udviklingen af opskrifterne er sket som en del af projektet: Øget brug af bælgfrugter i forplejningen til ældre og patienter. Opskrifterne er alle smagsbedømt af ældre borgere på plejehjem. For først, når maden smager godt og passer til de ældres smagspræferencer, bliver den spist og gør en forskel.

Læs mere om opskriftsamlingen:

Udviklingen af opskrifterne er sket som en del af projektet: Øget brug af bælgfrugter i forplejningen til ældre og patienter, som er økonomisk støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer (Plantefonden).

Projektet er et samarbejde mellem Plantebaseret Videnscenter, DTU Fødevareinstituttet, ØKO++ samt Ernæringsenheden EATEN ved Herlev og Gentofte Hospital.

Opskrifterne er udviklet, så de kan indgå i sammensætningen af en planterig ugemenu, der lever op til anbefalingerne for en energi- og proteinrig kost (18 E% protein og 40 E% fedt).

Den planterige ugemenu, smagsbedømmelse og udviklingen af opskrifter, er beskrevet i detaljer i rapporten: “Planterig forplejning til patienter og ældre, der tilbydes måltider fra det offentlige – Udvikling af grundopskrifter og en energi- og proteinrig ugemenu med mindre kød og flere bælgfrugter, nødder og frø, DTU Fødevareinstituttet 2025.

Den planterige ugemenu er lavet til 9 MJ/dag. Portionsstørrelserne står i hver opskrift. Opskrifterne kan bruges, som de er, eller bruges til inspiration til videre udvikling ved at ændre fx smagstilsætning.

Der er ved hver enkelt opskrift angivet forslag til alternative anvendelsesmuligheder. Generelt er der mulighed for at gøre retterne mere plantebaserede ved fx at anvende plantebaserede fedtstoffer i stedet for animalske.

Brød og pålæg

Varme retter

Morgenmad og mellemmåltider