Mexibowl med quinoa

Sådan gør du
Dagen før
- Udblød de tørrede sorte bønner i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.
På dagen
- Kassér iblødsætningsvandet fra de sorte bønner, og kog bønnerne helt møre i frisk vand uden salt.
- Hæld vandet fra bønnerne, og vend dem med limesaft og lidt olivenolie, og smag til med salt og sort peber.
- Skyl eller skrub de søde kartofler, og skær dem i både.
- Vend dem med olie, salt og BBQ-krydderiblanding, og fordel dem på plader med bagepapir.
- Bag dem gyldne og møre ved 180°C i 15-20 min.
- Kog quinoaen.
- Halvér tomaterne.
- Snit rødkålen fint.
- Hak løgene.
- Skær avocadoerne i tynde både eller tern.
- Hak peanuts.
- Skær limene i både.
Tomatsalsa
- Skær tomaterne i tern, og hak chili og bladselleri fint.
- Skær avocado i tern.
- Hak korianderne.
- Pres limefrugterne.
- Vend tomater, chili og bladselleri sammen med limesaft, koriander, 1-2 spsk. olivenolie og smag til med salt og peber.
Serveringsforslag
Servér quinoaen i store skåle, og fordel bønner, søde kartofler, tomater, kål, rødløg og avocado i små bunker ovenpå. Kom 1 stor skefuld creme fraiche på hver portion og top med koriander. Drys med hakkede peanuts og servér med lime til at dryppe over. Servér med tomatsalsa.
Tip
I stedet for at komme avocado ovenpå bowlen, kan de skæres i tern og kommes i tomatsalsaen.
I stedet for tomatsalsa kan man servere chilimash, chilisauce eller fermenteret tomatsalsa.
Ingredienser
250 g tørrede sorte bønner
33 ml limesaft
olivenolie
salt og peber
625 g søde kartofler
10 g BBQ-krydderiblanding
375 g quinoa
200 g cherrytomater
500 g rødkål
250 g rødløg
5 stk avocadoer (evt.)
125 g ristede peanuts
200 g creme fraiche
25 g frisk koriander
2 stk lime
Tomatsalsa
750 g tomater
25 g frisk rød chili - juster efter styrke
175 g bladselleri
2 stk lime
25 g frisk koriander
salt og peber
olivenolie
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.