Forstuvede grøntsager med Allianskartofler

Sådan gør du
Sauce
- Skær de hvide rodfrugter i grove stykker.
- Kom dem i en gryde med uradlinser og hæld vand ved, så det akkurat dækker.
- Kog rodfrugter og bælgfrugter helt møre under låg.
- Hæld det meste af kogevandet fra grøntsager og linser - men gem det!
- Blend til en ensartet purésauce. Spæd evt. til med ekstra kogevand fra grøntsager og bælgfrugter, hvis saucen er for tyk. - Eller spæd til med mælk, plantedrik eller fløde.
Fyld til stuvning
- Skær gulerødder, selleri og persillerod i tern á 1-2 cm.
- Skær porrer i skiver.
- Rib grønkålen og hak den mellemfint.
- Kom grøntsagerne i saucen, og lad dem koge, til de er møre med lidt bid.
- Smag saucen grundigt til med salt og peber og evt. gærflager og/eller koncentreret grønsagsbouillon.
Tilbehør
- Kog kartoflerne møre med skræl.
- Pluk persille og hak den groft.
- Servér kartoflerne med forstuvede grøntsager og et ordentligt drys persille.
Variation:
Prøv at koge saucen uden selleri, kun persillerod. Blend saucen med masser af frisk persille – så har du en dobbelt-persillesauce.
Tip
Retten kan laves året rundt med sæsonaktuelle grøntsager.
Sensommer: grønne bønner, broccoli, blomkål
Forår: Asparges, spinat, forårsløg, ærter, spidskål
Tip
Du kan servere de forstuvede grøntsager og kartofler med plantedeller, fx svampedeller lavet af farsen til svampepaté.
Sauce
250 g knoldselleri
250 g persillerod eller pastinak
150 g uradlinser (eller gule flækærter eller flækkede hestebønner)
50 g ingridærtemel
salt og peber
evt. mælk, plantedrik eller fløde
evt. gærflager
evt. grøntsagsbouillon eller kogelage fra bælgfrugter
Fyld til stuvning
250 g gulerødder
250 g knoldselleri
150 g persillerødder
200 g porre
150 g grønkål
500 g kogte hele ingridærter
Tilbehør
3 kg Allianskartofler - se Køkkentip
25 g persille
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.