Forstuvede grøntsager med Allianskartofler

Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

Sauce

  1. Skær de hvide rodfrugter i grove stykker.
  2. Kom dem i en gryde med uradlinser og hæld vand ved, så det akkurat dækker.
  3. Kog rodfrugter og bælgfrugter helt møre under låg.
  4. Hæld det meste af kogevandet fra grøntsager og linser - men gem det!
  5. Blend til en ensartet purésauce. Spæd evt. til med ekstra kogevand fra grøntsager og bælgfrugter, hvis saucen er for tyk. - Eller spæd til med mælk, plantedrik eller fløde.

Fyld til stuvning

  1. Skær gulerødder, selleri og persillerod i tern á 1-2 cm.
  2. Skær porrer i skiver.
  3. Rib grønkålen og hak den mellemfint.
  4. Kom grøntsagerne i saucen, og lad dem koge, til de er møre med lidt bid.
  5. Smag saucen grundigt til med salt og peber og evt. gærflager og/eller koncentreret grønsagsbouillon.

Tilbehør

  1. Kog kartoflerne møre med skræl.
  2. Pluk persille og hak den groft.
  3. Servér kartoflerne med forstuvede grøntsager og et ordentligt drys persille.

Variation:

Prøv at koge saucen uden selleri, kun persillerod. Blend saucen med masser af frisk persille – så har du en dobbelt-persillesauce.

Tip

Retten kan laves året rundt med sæsonaktuelle grøntsager.

Sensommer: grønne bønner, broccoli, blomkål

Forår: Asparges, spinat, forårsløg, ærter, spidskål

Tip

Du kan servere de forstuvede grøntsager og kartofler med plantedeller, fx svampedeller lavet af farsen til svampepaté.

Køkkentip

Allianskartoffel er en smagfuld og kogefast kartoffel, som holder sig fint helt til maj. I stedet for Allians kan du bruge andre gode kogefaste kartofler fx Anna Belle, Aspargeskartofler, Ballerina, Belinda, Gloritta og Cerisa. Eller prøv Heiderot som er smukt rød hele vejen igennem.

Udskriv opskrift

Sauce

250 g knoldselleri
250 g persillerod eller pastinak
150 g uradlinser (eller gule flækærter eller flækkede hestebønner)
50 g ingridærtemel
salt og peber
evt. mælk, plantedrik eller fløde
evt. gærflager
evt. grøntsagsbouillon eller kogelage fra bælgfrugter

Fyld til stuvning

250 g gulerødder
250 g knoldselleri
150 g persillerødder
200 g porre
150 g grønkål
500 g kogte hele ingridærter

Tilbehør

3 kg Allianskartofler - se Køkkentip
25 g persille

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.