Bahn mi baguette med tofu og peanutbuttersauce
Bahn Mi betyder “hvedebrød” på vietnamesisk og er et let baguettebrød, som bruges til fx sandwich.

Sådan gør du
Baguettes
- Bland vand, gær og sukker, og lad det stå i 10 minutter, til sukkeret har aktiveret gæren.
- Bland rismel, 130 g hvedemel, bagepulver og salt sammen i en røremaskineskål.
- Tilsæt gærblandingen, og ælt dejen ved lav hastighed i 5-10 min.
- Tilsæt 400 g hvedemel, og fortsæt med at ælte ved lav hastighed, til melet er godt indarbejdet i dejen.
- Sæt herefter hastigheden op til maksimum, og ælt, til dejen samler sig om krogen og slipper skålens sider. Det tager cirka 10 min.
- Dæk dejen med et viskestykke, og lad den hæve til dobbelt størrelse, 1-1½ time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, slå forsigtigt luften ud af den, og del den i 8 lige store stykker.
- Form dine baguettes ved først at flade dejen ud til et rektangel, der er cirka ½ cm tykt.
- Fold så den ene halvdel ind til midten, og derefter den anden halvdel ind over den første, så de ligger oven på hinanden.
- Rul de foldede brød ud til pølser, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Lav 3 snit i overfladen, og lad dem hæve til dobbelt størrelse i 30 minutter.
- Forvarm imens ovnen til 200°.
- Bag dine baguettes midt i ovnen, og placér en bradepande med vand nedenunder, så de bliver bagt med damp.
- Bag dem i cirka 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
- Lad baguettesene køle helt af inden servering, og spis dem helst samme dag.
Bahn mi fyld
- Kog eddike, vand, salt og sukker op, til sukkeret er smeltet.
- Snit gulerødder og agurk i fine strimler, og vend dem i lagen. Lad det trække til servering.
- Del romainesalaten i blade.
- Pluk korianderne.
- Snit chilien i tynde ringe.
- Skær limen i både.
- Skær tofuen i skiver a ½ cm, og steg dem i lidt olie i 4-5 min., til tofuen er gylden og sprød på begge sider.
Servering
Flæk baguettes, og fyld dem med salat, tofu, peanutbuttersauce, syltede grøntsager, bønnespirer og friske koriander. Top med chili.
Tip
Tofu i sig selv smager ikke af det store, men den er til gengæld virkelig god til at opsuge smag fra marinader. Vend eventuelt tofuen i lidt mel, inden du steger den – så bliver den ekstra sprød. Køb tofuen marineret eller brug neutral tofu og marinér den selv i marinade.
Bahn mi baguette
400 ml lunkent vand
50 g gær
30 g sukker
150 g rismel
530 g hvedemel
15 g bagepulver
10 g salt
Fyld
100 ml eddike
50 ml vand
9 g salt
25 ml sukker
500 g gulerødder
250 g agurk
200 g romainesalat
25 g frisk koriander
10 g frisk rød chili - juster efter styrke
1 stk lime (evt. det dobbelte)
200 g spirer, fx bønne eller ærtespirer
400 g sojamarineret tofu
Peanutbuttersauce
165 g peanutbutter
1 spsk tamari eller sojasauce
1 spsk limesaft
50 ml kokosmælk
3 g hvidløg
5 g frisk ingefær
10 g frisk chili - juster efter styrke
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.