Smørrebrød med knoldselleri, citronmayo, ristede hasselnødder og bladselleri
Sådan gør du
Skær bladselleri i tynde skiver og opbevar i koldt vand til næste dag.
Bagt knoldselleri
Rens knoldsellerien for top og rødder, og skrub den med en grov børste, så skrællen renses helt for jord.
Vend sellerien med olie og salt, og bag i ovnen ved 180-190 grader, til sellerien er mør, men stadig har lidt ”modstand” i midten. Ca 1 time.
Tildæk sellerien, så skorpen bliver blød og ikke tør.
Afkøl helt. Kan bages flere dage i forvejen.
Del det bagte selleri i 6-8 både, og skær i tynde trekanter med en skarp kniv eller på en pålægsmaskine.
Citronmayonnaise
Kom alle ingredienser i en blender eller termomixer, og blend 10-20 sekunder til en cremet, fast ”mayo”.
Rør mayonnaisen med citron, salt og peber.
Ristede hasselnødder
Bag hasselnødderne i ovnen ved 170 grader i 8-10 minutter, til de er brune og har farve som flødekarameller.
Kom nødderne i en plastpose og slå dem let med en pind eller en kagerulle, så nødderne deles i halve. Afkøl nødderne, og opbevar dem i lufttæt emballage.
Portionering
20g knoldselleri (3 ”trekanter”)
5g citroncreme/3 dutter
3g hasselnødder (4-5 halve)
8g bladselleri
2g kørvel
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- Bladselleritopping
- 50g
bladselleri i skrå skiver 2 mm
Bagt knoldselleri - 3000g
knoldselleri med skræl uden top
- 60g
olie
- 60g
salt, ikke for groft
Citronmayonnaise - 1450g
rapsolie, neutral
- 580g
æggehvide
- 15g
citronsaft
- 45g
salt
friskkværnet peber til tilsmagning
Topping- 30g
hasselnødder uden skal
- 20g
kørvel kviste
Vegansk?
Brug kikærtemayonnaise, og opskriften bliver vegansk.
Denne ret egner sig kulinarisk set til målgrupperne vist med ikonerne ovenfor. Retten lever i sig selv ikke op til anbefalingerne for næringstoffordeling for disse målgrupper, men kan indgå som en del af et samlet måltid.
Næringsindhold i bagt knoldselleri
Pr. 100 g | E%* | |
---|---|---|
Energi | 171 kj | |
Protein | 1,25 g | 12 E% |
Kulhydrat | 2,115 g | 21 E% |
Fedt | 2,308 g | 50 E% |
* E% = Energiprocentfordeling
Næringsindhold i citronmayo
Pr. 100 g | E%* | |
---|---|---|
Energi | 3429 kj | |
Protein | 0,387 g | 0 E% |
Kulhydrat | 0,245 g | 0 E% |
Fedt | 92,38 g | 100 E% |
* E% = Energiprocentfordeling