Smørrebrød med knoldselleri, citronmayo, ristede hasselnødder og bladselleri

knoldselleri

Sådan gør du

  1. Skær bladselleri i tynde skiver og opbevar i koldt vand til næste dag.

Bagt knoldselleri

  1. Rens knoldsellerien for top og rødder, og skrub den med en grov børste, så skrællen renses helt for jord.
  2. Vend sellerien med olie og salt, og bag i ovnen ved 180-190 grader, til sellerien er mør, men stadig har lidt ”modstand” i midten. Ca 1 time.
  3. Tildæk sellerien, så skorpen bliver blød og ikke tør.
  4. Afkøl helt. Kan bages flere dage i forvejen.
  5. Del det bagte selleri i 6-8 både, og skær i tynde trekanter med en skarp kniv eller på en pålægsmaskine.

Citronmayonnaise

  1. Kom alle ingredienser i en blender eller termomixer, og blend 10-20 sekunder til en cremet, fast ”mayo”.
  2. Rør mayonnaisen med citron, salt og peber.

Ristede hasselnødder

  1. Bag hasselnødderne i ovnen ved 170 grader i 8-10 minutter, til de er brune og har farve som flødekarameller.
  2. Kom nødderne i en plastpose og slå dem let med en pind eller en kagerulle, så nødderne deles i halve. Afkøl nødderne, og opbevar dem i lufttæt emballage.

Portionering

  • 20 g knoldselleri (3 ”trekanter”)
  • 5 g citroncreme/3 dutter
  • 3 g hasselnødder (4-5 halve)
  • 8 g bladselleri
  • 2 g kørvel
Udskriv opskrift

Bladselleritopping

50 g bladselleri i skrå skiver 2 mm

Bagt knoldselleri

3 kg knoldselleri med skræl uden top
60 g olie
60 g salt, ikke for groft

Citronmayonnaise

1.4 kg rapsolie, neutral
580 g æggehvide
15 g citronsaft
45 g salt
friskkværnet peber til tilsmagning

Topping

30 g hasselnødder uden skal
20 g kørvel kviste

Vegansk?

Brug kikærtemayonnaise, og opskriften bliver vegansk.

Næringsindhold i bagt knoldselleri

Pr. 100 g E%*
Energi 171 kj
Protein 1,25 g 12 E%
Kulhydrat 2,115 g 21 E%
Fedt 2,308 g 50 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Næringsindhold i citronmayo

Pr. 100 g E%*
Energi 3429 kj
Protein 0,387 g 0 E%
Kulhydrat 0,245 g 0 E%
Fedt 92,38 g 100 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Målgrupper

Denne opskrift egner sig til kulinarisk set til kantiner, ældre og syge. Retten lever i sig selv ikke op til anbefalingerne for næringsstoffordeling for disse målgrupper, men kan indgå som en del af et samlet måltid.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til kantine, ældre og syge.