Klima
Produktion af mad belaster klimaet
Jordens klimaudfordringer og vores forbrug af mad er tæt forbundne. Ifølge Tænketanken CONCITO stammer ca. 30 procent af klodens samlede CO2 udslip fra produktionen af mad.
Men ikke al mad udleder lige meget CO2. Kød og andre animalske produkter udleder generelt mange gange mere CO2 end vegetabilske produkter som frugt, grøntsager og bælgfrugter.
Her kan du se en oversigt over CO2-udledningen på over 500 af de mest almindelige fødevarer
Der er forskel på forskellige kødtyper, mejeriprodukter og ægs udledning. Okse- og kalvekød udleder mest CO2, grisekød og fjerkræ mindre og æg mindst.
Læs mere om oksekød og klima, grisekød og klima og æg og klima
Mindre kød og mere grønt
For klimaets skyld er det altså en rigtig god idé at skære ned på forbruget af kød og skrue op for den grønne mad og brugen af bælgfrugter. Gør vi det, vil vi samtidig spare penge, da kød ofte er den dyre ingrediens i et måltid. En anden sidegevinst ved at skrue ned for kødet er, at det faktisk er sundere for de fleste målgrupper at spise mere grønt og mindre kød. I 2021 blev de officielle kostråd ændret, så den anbefalede mængde af kød er sænket, mens anbefalingen for indtag af bælgfrugter er steget – og det er både for sundheden og klimaets skyld.
Klimaet har brug for nye madvaner
Bælgfrugter som bønner, linser og ærter er ikke en del af den traditionelle, danske madkultur. Her har kødet de sidste mange generationer haft den centrale plads og fyldt meget på tallerkenen. Faktisk spiser vi danskere rigtig meget kød i forhold til mange andre folkeslag. Vores favoritretter er også baseret på kød. Ja, retterne er endda opkaldt efter kødet. Tænk bare på frikadeller, stegt flæsk og medisterpølse. Derfor er det for mange et stort skridt at begynde at tænke grønnere og udskifte noget af kødet med et grønt alternativ.
Offentlig og privat bespisning spiller en helt central rolle i denne omstilling. I køkkenfaglige har nemlig kompetencerne og fagligheden til at skabe lækker, velsmagende, grøn mad, der kan være med til at flytte smagspræferencer hos jeres modtagere. Fx er det erfaringen fra flere kantiner, at selv skeptiske, kødelskende kunder får øjnene op for den grønne mads fortræffeligheder, når først de smager veltillavet, veltilsmagt og indbydende planterig mad. På den måde kan grøn mad i store gryder være med til at flytte holdninger og handlinger, når kunderne får smag for det grønnere køkken.
Et lille grønt skridt på vejen er bedre end ingenting
For ældre, der er småtspisende eller syge, er det vigtigt at få nok mad med tilstrækkelig protein i. For denne målgruppe, der også har levet et langt liv med traditionel dansk mad, kan det være en udfordring at få dem til at vælge og spise de nye, grønne retter med bælgfrugter. Her kan det være en idé at holde fast i de traditionelle, velkendte kødretter, men så erstatte dele af kødet med bælgfrugter. Altså at strække kødet. På den måde bliver retterne mere klimavenlige, men samtidig bevarer de den velkendte smag og et højt proteinindhold, hvoraf en stor del er det let-anvendelige animalske protein.
Her på siden kan du læse mere om grøn mad i store gryder, få inspiration til hvordan dit køkken kommer i gang og finde over 100 opskrifter på lækker grøn mad, der kan laves i store gryder.
Madspild belaster også klimaet
Madspild er en af de store syndere, når det kommer til CO2 udslip. Når mad, der kunne have været spist, smides ud, er alle de ressourcer, der er brugt i produktionens mange led og al den CO2 der er udledt i processen helt og aldeles spildt. Derfor er nedbringelse af madspild en vigtig ting, I kan gøre for klimaet i jeres køkken. Du kan læse mere om madspild her.