Klima og mad
Produktion af mad belaster klimaet.

Jordens klimaudfordringer og vores forbrug af mad er tæt forbundne. Ifølge Tænketanken CONCITO stammer ca. 30 procent af klodens samlede CO2 udslip fra produktionen af mad.
Men ikke al mad udleder lige meget CO2. Kød og andre animalske produkter udleder generelt mange gange mere CO2 end vegetabilske produkter som frugt, grøntsager og bælgfrugter.
Her kan du se en oversigt over CO2-udledningen på over 500 af de mest almindelige fødevarer
Vil vi passe bedre på vores klima, er vi altså nødt til at:
- Spise væsentligt mindre kød
- Spise flere grøntsager, bælgfrugter og kornprodukter
- Minimere vores madspild
Nye madvaner
Bælgfrugter som bønner, linser og ærter har ikke været en del af den traditionelle, danske madkultur længe.
Men går vi tilbage i tiden, før den almindelige dansker fik råd til kød, spiste vi faktisk en del ærter.
Se video om bælgfrugternes historie i Danmark.
Så man kan sige, at vi i virkeligheden ikke skal have nye madvaner - vi skal bare finde de meget gamle vaner frem igen, hvor kød fylder mindre og ærter, rødder, kål og knolde fylder mere i vores mad.

Kom i gang med grøn mad
Gevinsten ved at få flere til at vælge grøn mad er mange.
- Grøn mad er generelt mindre belastende for klimaet.
- Grøn mad er sundt, og kan også laves med masser af energi, så også ældre og hospitalsindlagte får dækket deres næringsbehov.
- Grøn mad er ofte billigere end mad med kød, da kød er en af de dyreste råvarer.
Vi har forskellige redskaber her på siden, der kan hjælpe dig og dit køkken med at komme i gang med at lave mere grøn mad med flere bælgfrugter.
Gå til vores store opskriftsamling

Sådan gør I det grønne valg lettere
En ting er, at I som køkken har valgt at gå i en grønnere retning. Noget andet er at få dem, I laver mad til, med på den grønne udvikling. Mange er ikke vant til at undvære kød til deres måltider. Argumenter som “jeg bliver ikke ordentlig mæt, hvis ikke der er kød i min mad”, og “det smager bare ikke af ligeså meget, hvis der ikke er kød i”, får ofte mange til at fravælge de planterige alternativer på menuen.
Skal I have flere til at vælge de grønne retter på menuen eller buffeten, er der her forskellige gode råd til, hvordan I kan lykkes med det.
