Æg
Foto: Trine Lomholt
Æg og danskerne
Blødkogt, hårdkogt eller smilende? Pocheret, rørt eller stegt på panden som spejlæg? Som ingrediens i en mayonnaise, en tærte eller en fancy dessert? Æg kan spises i mange former og er på en måde køkkenets multikunster, der kan indgå i stort set alle typer retter og til alle måltider. Det skyldes i høj grad den brede pallette af gastro-fysiske egenskaber, som æg besidder.
Læs mere om ægs gastro-fysiske egenskaber her.
I gennemsnit spiser vi danskere ca. 254 æg om året i snit. De yngre spiser lidt færre og de ældre lidt flere. Den mest populære form er spejlæg, skarpt efterfulgt af blød- og hårdkogt æg.
Læs mere om danskernes indtag af æg her.
Produktionen af æg i Danmark
I Danmark producerer vi årligt ca. 820 millioner æg. En høne lægger 5-6 æg om ugen og er aktiv i ca. 12 måneder. Herefter slagtes den. Den kan enten lægge buræg, skrabeæg, frilands æg eller økologiske æg. Det afhænger helt af, hvilke forhold den lever under.
Forholdene bliver gradvist bedre fra burhøns til økologiske æg. Hvor høns, der lægger buræg, har mindre plads (ca. 13 høns pr. m2), ingen adgang til udendørs arealer og ingen dagslys i stalden, har økologiske høns mere plads (op til 6 høns pr. m2), fri adgang til udendørs arealer samt dagslys i stalden. I Danmark sælges der flest skrabeæg, så økologiske æg, så buræg og færrest frilandsæg.
Læs mere om de forskellige produktionsforhold her.
Læs om alle led i produktionen af æg her.
I denne video, kan du se, hvordan økologisk produktion af æg foregår:
Mere om æg
I menuen til venstre kan du læse meget mere om æg i forhold til ernæring, bæredygtighed, opbygning og brug i madlavning.