Shakshuka – gryderet med æg

Sådan gør du
Dagen før:
- Udblød de tørrede bønner i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.
På dagen:
- Bind timianbundet sammen med lidt snor.
- Kassér iblødsætningsvandet fra bønnerne og skyl dem.
- Kog bønnerne i rigeligt frisk vand uden salt og kog timianbundet med.
- Tilsæt salt, når bønnerne er møre, og lad dem trække i 10 min. Gem ca. 2 liter kogevand og fjern timianen.
- Skær løg og hvidløg i tynde skiver.
- Skær peberfrugterne i strimler.
- Sauter løg, hvidløg og peberfrugter i olie, til det hele er blødt og let gyldent.
- Tilsæt spidskommen og koriander, og steg et par min.
- Tilsæt tomatpuré og brun farin, og steg i endnu 5-7 min.
- Hæld mosede tomater og bønne-kogevand på, til det næsten dækker.
- Kog i 30-40 minutter, til saucen sætter sig.
- Vend bønnerne i tomatsaucen, og smag til med salt, peber, harrisa og evt. lidt eddike.
- Kom saucen i gastobakker, så den står 3-4 cm op i kanten, og kog saucen i ovnen ved 180°C i ca. 30 minutter, til saucen er kogt lidt ind.
- Lav små fordybninger i saucen, og slå æg ud heri. Bag til æggene er halvfaste.
Zhug
- Blend persille, koriander, hvidløg, grønne chilier, hel spidskommen, korianderfrø, isterninger og olivenolie til en grov sauce – stavblender fungerer bedst.
- Smag til med salt, og lad saucen trække i minimum 1 time.
- Dryp zhug på toppen af den varme shakshuka, og servér, mens æggeblommerne stadig er flydende.
Serveringsforslag
Servér retten med brød, quinoa, bulgur, couscous eller andet.
Tip
Tilsæt evt. også lidt hvidløg, løg og kombutang til bønne-kogevandet.
Ingredienser
500 g tørrede, hvide bønner
20 g frisk timian
500 g løg
15 g hvidløg
650 g røde peberfrugter
olivenolie til sautering
38 g knust spidskommen
19 g knust korianderfrø
90 g tomatpuré
28 g brun farin
1,8 kg blendede dåsetomater
salt og peber
70 g Harris eller chilisauce
evt. eddike
10 stk æg
Zhug
75 g bredbladet persille
75 g frisk koriander
12 g hvidløg
60 g grønne chilier - afhængigt af styrke
8 g hel spidskommen
7 g korianderfrø
7 stk isterninger
625 ml olivenolie
salt
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.