Shakshuka – gryderet med æg

shakshuka

Fotograf: Rishi – happyliving

Sådan gør du

Dagen før:

Udblød de tørrede bønner i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.

På dagen:

Bind timianbundet sammen med lidt snor.

Kassér iblødsætningsvandet fra bønnerne og skyl dem.

Kog bønnerne i rigeligt frisk vand uden salt og kog timianbundet med.

Tilsæt salt, når bønnerne er møre, og lad dem trække i 10 min. Gem ca. 2 liter kogevand og fjern timianen.

Skær løg og hvidløg i tynde skiver.

Skær peberfrugterne i strimler.

Sauter løg, hvidløg og peberfrugter i olie, til det hele er blødt og let gyldent.

Tilsæt spidskommen og koriander, og steg et par min.

Tilsæt tomatpuré og brun farin, og steg i endnu 5-7 min.

Hæld mosede tomater og bønne-kogevand på, til det næsten dækker.

Kog i 30-40 minutter, til saucen sætter sig.

Vend bønnerne i tomatsaucen, og smag til med salt, peber, harrisa og evt. lidt eddike.

Kom saucen i gastobakker, så den står 3-4 cm op i kanten, og kog saucen i ovnen ved 180°C i ca. 30 minutter, til saucen er kogt lidt ind.

Lav små fordybninger i saucen, og slå æg ud heri. Bag til æggene er halvfaste.

Zhug

Blend persille, koriander, hvidløg, grønne chilier, hel spidskommen, korianderfrø, isterninger og olivenolie til en grov sauce – stavblender fungerer bedst.

Smag til med salt, og lad saucen trække i minimum 1 time.

Dryp zhug på toppen af den varme shakshuka, og servér, mens æggeblommerne stadig er flydende.

Serveringsforslag:

Servér retten med brød, quinoa, bulgur, couscous eller andet.

Tip: Tilsæt evt. også lidt hvidløg, løg og kombutang til bønne-kogevandet.

Ingredienser til10portionerpotionportioner:

  • 500g

    tørrede, hvide bønner

  • 20g

    frisk timian

  • 500g

    løg

  • 15g

    hvidløg

  • 650g

    røde peberfrugter

  • olivenolie til sautering

  • 38g

    knust spidskommen

  • 19g

    knust korianderfrø

  • 90g

    tomatpuré

  • 28g

    brun farin

  • 1750g

    blendede dåsetomater

  • salt og peber

  • 70g

    Harris eller chilisauce

  • evt. eddike

  • 10stk

    æg

  • Zhug
  • 75g

    bredbladet persille

  • 75g

    frisk koriander

  • 12g

    hvidløg

  • 60g

    grønne chilier - afhængigt af styrke

  • 8g

    hel spidskommen

  • 7g

    korianderfrø

  • 7stk

    isterninger

  • 625ml

    olivenolie

  • salt

Egnet til sommer

SOMMER

Egnet til efterår

EFTERÅR

I samme kategori