Rugbrød med kerner og linser

grønne linser

Sådan gør du

  1. Kom rugkernerne i en skål, og hæld det kogende vand over – og lad dem stå i 30 minutter 
  2. Kom øl, yoghurt og salt i en skål, og opløs gæren heri. 
  3. Tilsæt de kogte linser i gærblandingen. 
  4. Tilsæt sirup, udblødte rugkerner, hørfrø og solsikkekerner og rør det godt sammen. 
  5. Tilsæt rugmel i dejen.
  6. Rør gerne dejen med en røremaskine i 10 minutter. 
  7. Smør rugbrødsformen med olie.
  8. Fordel dejen i formen, og glat dejen med fugtige hænder. 
  9. Drys rugbrødet med blandede kerner – fx kan du blande 1 spsk. kogte linser og 2 spsk. solsikkekerner. 
  10. Tildæk rugbrødet med et rent viskestykke, og lad det hæve i ca. 2 timer. 
  11. Bag rugbrødet ved 200 °C (varmluft) i 1½ time.
  12. Tag rugbrødet ud, når kernetemperaturen er på 97 °C. 
  13. Lad brødet hvile i 10 minutter i rugbrødsformen.
  14. Vend det herefter ud på en bagerist og lad det afkøle. 

Let din arbejdsgang

I denne opskrift er der tilsat kogte linser, men prøv også at sætte rugkerner og tørrede linser i blød sammen i koldt vand natten over, og følg så samme fremgangsmåde. Det er nemt og sparer en arbejdsgang af kogning af linserne.

Forsøg også med små grønne mungbønner eller orange linser.

Udskriv opskrift

Ingredienser

600 g knækkede rugkerner
500 g vand, kogende
400 g hvidtøl
400 g yoghurt naturel
20 g salt
50 g gær
400 g Anicialinser, kogte
20 g sirup
200 g hørfrø
200 g solsikkekerner
800 g rugmel
10 g koldpresset rapsolie
60 g blandede kerner til drys

Portionsstørrelse: 50 g

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 999 kj
Protein 7,77 g 13 E%
Kulhydrat 31,1 g 59 E%
Fedt 7,43 g 27 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Målgruppe

Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.

Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.