Rugbrød med kerner og linser

Sådan gør du
- Kom rugkernerne i en skål, og hæld det kogende vand over – og lad dem stå i 30 minutter
- Kom øl, yoghurt og salt i en skål, og opløs gæren heri.
- Tilsæt de kogte linser i gærblandingen.
- Tilsæt sirup, udblødte rugkerner, hørfrø og solsikkekerner og rør det godt sammen.
- Tilsæt rugmel i dejen.
- Rør gerne dejen med en røremaskine i 10 minutter.
- Smør rugbrødsformen med olie.
- Fordel dejen i formen, og glat dejen med fugtige hænder.
- Drys rugbrødet med blandede kerner – fx kan du blande 1 spsk. kogte linser og 2 spsk. solsikkekerner.
- Tildæk rugbrødet med et rent viskestykke, og lad det hæve i ca. 2 timer.
- Bag rugbrødet ved 200 °C (varmluft) i 1½ time.
- Tag rugbrødet ud, når kernetemperaturen er på 97 °C.
- Lad brødet hvile i 10 minutter i rugbrødsformen.
- Vend det herefter ud på en bagerist og lad det afkøle.
Ingredienser
600 g knækkede rugkerner
500 g vand, kogende
400 g hvidtøl
400 g yoghurt naturel
20 g salt
50 g gær
400 g Anicialinser, kogte
20 g sirup
200 g hørfrø
200 g solsikkekerner
800 g rugmel
10 g koldpresset rapsolie
60 g blandede kerner til drys
Portionsstørrelse: 50 g
Næringsindhold
Pr. 100 g | E%* | |
---|---|---|
Energi | 999 kj | |
Protein | 7,77 g | 13 E% |
Kulhydrat | 31,1 g | 59 E% |
Fedt | 7,43 g | 27 E% |
* E% = Energiprocentfordeling
Målgruppe
Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.
Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.