Misobagt blomkål med sushi-perlebyg og agurkesalat med sesam og tang

Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

Misobagt blomkål

  1. Læg hele blomkål på bageplader med bagepapir, og pensl dem ganske let med olie.
  2. Bag kålene ca. 35 min. ved 180°C.
  3. Hak hvidløg fint.
  4. Pisk hvidløg sammen med miso, olie og vand i en skål.
  5. Tag blomkålen ud af ovnen efter 35 min., og pensl dem med et tykt lag misomarinade.
  6. Bag blomkål i yderligere 5-10 min.

Sushi-perlebyg

  1. Kog perlebyggen mør i letsaltet vand.
  2. Lun eddiken op under omrøring med sukker og salt, uden at det koger - bare til sukker og salt lige akkurat er opløst.
  3. Lad marinaden køle af.
  4. Hæld de færdigkogte perlebyg op en stor skål, og lad dem køle lidt af.
  5. Vend marinaden grundigt sammen med risene. Brug fx en dejskraber til at vende risene rundt og lav ’skærebevægelser’ i risene, mens marinaden fordeles og perlebyggen løbende bliver sammenhængende og mærkes let seje.
  6. Dæk perlebyggen med et fugtigt klæde indtil servering. De må gerne køle lidt af, men kom dem ikke i køleskabet.

Agurkesalat

  1. Skær agurker i japansnittet (se tip).
  2. Rør olie og limesaft sammen i en skål, og vend agurkerne i dressingen.
  3. Smag til med salt og peber.
  4. Knus notitangen med hænderne eller klip dem fint ud i korte strimler.
  5. Drys sesamfrø og tang over salaten ved servering.
  6. Servér misobagt blomkål med en stor ske eller kniv, til at dele dem i mindre stykker. Servér med sushi-perlebyg og agurkesalat.

Tip

Japan-snittet – også kaldet rangiri eller rullesnit – er en smuk og delikat udskæring af runde grøntsager. Skær spidsen af agurken i et 45 grader skråt snit 2-3 cm langt. Rul agurken en ¼ omgang, skær igen et skråt snit, og fortsæt på samme måde. Søg evt. på Youtube og se hvordan.

Udskriv opskrift

Bagt blomkål

3 kg blomkål (hele)
olivenolie

Misomarinade

5 g hvidløg
150 g mørk miso
50 ml limesaft
30 ml olivenolie
100 ml vand

Sushi-perlebyg

700 g perlebyg eller perlespelt
10 g salt
185 ml riseddike (eller æbleeddike)
85 g sukker

Agurkesalat

1.3 kg agurker
50 ml olie (oliven eller neutral)
50 ml limesaft
salt og peber
25 g ristede sesamfrø
10 g noritang

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.