Milliongryde med gråærter og tomat

løg

Sådan gør du

Dagen før:

  1. Sæt de grå ærter i blød og sæt på køl.

På dagen:

  1. Brun kødet grundigt på kipsteger i rapsolie.
  2. Tilsæt paprika til sidst i bruningsprocessen.
  3. Tilsæt udblødte, hakkede ærter, løg, gulerod, squash, hakket tomat, tomatpure og kylling fond, og kog igennem 50 minutter under låg.
  4. Tilsæt kulør, salt, peber og balsamico.
  5. Smag til, og jævn med majsstivelse, hvis der er behov.
  6. Kog igennem 10 minutter.

Hvad skal retten hedde...

Når vi gerne vil udskifte det klimatunge kød med andre kødtyper eller med grønne alternativer, skal vi være kreative med navngivning af retterne.

Her har vi fjernet ordet ”bøf” og beholdt ”million”, så det alligevel er velkendt og trygt for vores gæster, som ofte har ganske kort tid til at træffe valget ved buffeten.

Udskriv opskrift

Ingredienser

2.2 kg grisekød, hakket
100 g rapsolie
8 g paprika edelsuss
1 kg udblødte gråærter (eller anden mørk bælgfrugt) hakket på kødhakker
1.8 kg løg i tern 1x1 cm
1.1 kg gulerod, fintrevet
800 g squash, fintrevet
650 g tomat, hakket på dåse
250 g tomatpure
2.2 kg kyllingefond/bælgfrugtlage
35 g kulør
40 g salt
8 g peber, stødt sort
90 g balsamico eddike
320 g majsstivelse jævning, evt.

Portionsstørrelse: 200 g

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 371 kj
Protein 6,6 g 30 E%
Kulhydrat 8,68 g 44 E%
Fedt 2,6 g 26 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Målgruppe

Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.

Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.