Miljønærbøf
Sådan gør du
Grønsagsbase
Skær pastinak, selleri, løg, gulerødder og persillerod i stykker ca. 3 x 3 cm.
Hak hvidløg groft.
Lad alle grøntsagerne brune godt og grundigt i olie i en gryde, minimum 5 min.
Tilsæt vand og lad grøntsagerne koge møre under låg.
Blend grøntsager og kogevandet til en glat og ensartet puré.
Linsesauce
Udblød ærteprotein i afkølet bouillon i minimum 2 min.
Hak løg og champignon.
Sautér løg godt og grundigt i olie i 10-15 min., til de er gyldenbrune, klare, dufter og er lidt klistrede.
Brun champignoner godt og grundigt i olie i en gryde.
Hæld vandet fra ærteprotein, gem udblødningsvæsken og sautér ærteproteinet sammen med løgene i 2 min.
Bland champignon, løg og ærteprotein sammen med linser, fløde, eddike, laurbærblade og grønsagsbasen.
Kog det hele forsigtigt op under omrøring og lad saucen koge i 10 min. Brug udblødningsvæsken fra ærteproteinet, hvis saucen har brug for mere væde.
Smag grundigt til med godt med peber, salt og måske mere eddike. Justér farven med kulør, til den er mørkebrun.
Kartoffelmos
Kog eller damp kartoflerne som du plejer at gøre, når du laver kartoffelmos.
Varm evt. mælken.
Mos kartoflerne, evt. i rørekedelen. Rør smør i mosen og spæd til med mælk, til en god konsistens.
Smag mosen grundigt til med salt og peber.
Tip
Server miljønærbøf med kartoffelmos og syltede rødbeder. Servér evt. også dampede grønne bønner til, og måske et drys hakket persille.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- Grøntsagsbase
- 100g
pastinak
- 200g
selleri
- 150g
løg
- 100g
persillerod
- 150g
gulerod
- 4g
hvidløg
- 1000ml
vand
raps- eller olivenolie
Linsesauce- 100g
ærteprotein*
- 400ml
afkølet grøntsagsbouillon
- 250g
løg
- 250g
champignon
raps- eller olivenolie
- 400g
kogte linser, fx Anicia-
Beluga- eller Puylinser
- 60ml
piskefløde
- 60ml
lagereddike
- 4stk
laurbærblade
salt og sort peber
kulør
Kartoffelmos- 3000g
store skrællede, melede kartofler
- 400ml
mælk
- 100g
smør
salt og peber
Tilbehørsyltede rødbeder
evt. grønne bønner
evt. persille
*Ærteproteinet sælges også som ’ærtekød’, ’ærtegranulat’ mm. Brug den mindste type, du kan finde, som går under navne som fx ’mini mince’, granulat, o lign. Kig fx efter opblødningstiden som kun er mellem 2-4 min. på de mindste typer.