Miljønærbøf

Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

Grønsagsbase

  1. Skær pastinak, selleri, løg, gulerødder og persillerod i stykker ca. 3 x 3 cm.
  2. Hak hvidløg groft.
  3. Lad alle grøntsagerne brune godt og grundigt i olie i en gryde, minimum 5 min.
  4. Tilsæt vand og lad grøntsagerne koge møre under låg.
  5. Blend grøntsager og kogevandet til en glat og ensartet puré.

Linsesauce

  1. Udblød ærteprotein i afkølet bouillon i minimum 2 min.
  2. Hak løg og champignon.
  3. Sautér løg godt og grundigt i olie i 10-15 min., til de er gyldenbrune, klare, dufter og er lidt klistrede.
  4. Brun champignoner godt og grundigt i olie i en gryde.
  5. Hæld vandet fra ærteprotein, gem udblødningsvæsken og sautér ærteproteinet sammen med løgene i 2 min.
  6. Bland champignon, løg og ærteprotein sammen med linser, fløde, eddike, laurbærblade og grønsagsbasen.
  7. Kog det hele forsigtigt op under omrøring og lad saucen koge i 10 min. Brug udblødningsvæsken fra ærteproteinet, hvis saucen har brug for mere væde.
  8. Smag grundigt til med godt med peber, salt og måske mere eddike. Justér farven med kulør, til den er mørkebrun.

Kartoffelmos

  1. Kog eller damp kartoflerne som du plejer at gøre, når du laver kartoffelmos.
  2. Varm evt. mælken.
  3. Mos kartoflerne, evt. i rørekedelen. Rør smør i mosen og spæd til med mælk, til en god konsistens.
  4. Smag mosen grundigt til med salt og peber.

Tip

Server miljønærbøf med kartoffelmos og syltede rødbeder. Servér evt. også dampede grønne bønner til, og måske et drys hakket persille.

Udskriv opskrift

Grøntsagsbase

100 g pastinak
200 g selleri
150 g løg
100 g persillerod
150 g gulerod
4 g hvidløg
1 l vand
raps- eller olivenolie

Linsesauce

100 g ærteprotein*
400 ml afkølet grøntsagsbouillon
250 g løg
250 g champignon
raps- eller olivenolie
400 g kogte linser, fx Anicia-, Beluga- eller Puylinser
60 ml piskefløde
60 ml lagereddike
4 stk laurbærblade
salt og sort peber
kulør

Kartoffelmos

3 kg store skrællede, melede kartofler
400 ml mælk
100 g smør
salt og peber

Tilbehør

syltede rødbeder
evt. grønne bønner
evt. persille

*Ærteproteinet sælges også som ’ærtekød’, ’ærtegranulat’ mm. Brug den mindste type, du kan finde, som går under navne som fx ’mini mince’, granulat, o lign. Kig fx efter opblødningstiden som kun er mellem 2-4 min. på de mindste typer.

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.