Mexiburger med ærtemole og kartoffel-fritter

Sådan gør du
Mexi-fars
Dagen før:
- Udblød bønner i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.
På dagen:
- Hæld vandet fra de udblødte bønner, og kog dem i rigeligt friskt vand, til de er helt møre.
- Rist spidskommen og korianderfrø på en tør pande - uden at de brænder eller ryger. Knus de ristede krydderier i en morter eller krydderikværn/blender.
- Hak løg, hvidløg og chili fint. Skræl og riv de søde kartofler.
- Mos de kogte sorte bønner med en stamper eller kør dem i rørekedelen til de moser ud, men ikke bliver helt til puré.
- Bland bønnemosen med løg, chili, revne søde kartofler, krydderier, kikærtemel og salt til en god fars.
- Lad farsen trække og sætte sig i ca. 30 min. Har den brug for mere bindemiddel for at blive fast nok til at form, kan du røre den med mere kikærtemel.
- Form farsen til burgerbøffer og vend dem i rasp.
- Pensl dem med olie på begge siger og bag dem i ovnen ved 200° C i 10-12 min., eller til de har fået sprød stegeskorpe og er gennemstegte.
Kartoffelfritter
- Skrub kartofler, og skær dem i fritter – bare den størrelse som I plejer.
- Vend fritterne med olie og derpå i en blanding af salt, polenta og chilipulver eller paprika. Bred dem derpå godt ud på bageplader med bagepapir, hvor der er plads imellem dem.
- Bag fritterne gyldne og sprøde ved 230°C i 20-30 min. Bag med åbent spjæld, så fritterne bliver sprøde.
Ærtemole
- Kog ærterne i kogende vand i 2 min. og lad dem dryppe godt af.
- Blend ærterne til en grov mos.
- Pres hvidløg eller riv det fint. Hak chili fint. Hak koriander. Pres lime.
- Smag ærtemosen til med hvidløg, chili, koriander, salt og peber. Smag også til med limesaft, men først lige inden servering, da syren ellers kan gøre ærtemolen brun.
Fyld
- Del salaten i blade eller snit dem groft.
- Skær tomater i skiver.
- Varm burgerbollerne, hvis ikke de er friskbagte. Flæk bollerne.
Serveringsforslag:
Smør evt. burgerbollerne med mayonnaise. Fyld bollerne med salat, tomat og ærtemole. Læg mexi-burgerbøfferne i, læg sammen, og servér.
Mexi-fars
375 g sorte bønner
10 g hel spidskommen
5 g hele korianderfrø
200 g løg
10 g hvidløg
ca. 15 g frisk rød chili
700 g søde kartofler
5 g røget paprika
55 g kikærte-, linse- eller ærtemel
25 g salt
Rasp
Olivenolie
Kartofler-fritter
1.25 kg store kartofler eller søde kartofler
Smagsneutral rapsolie
2.5 dl polentamel
ca. 13 g chilipulver eller paprika
Salt
Ærtemole
500 g frosne ærter
5 g hvidløg
25 g frisk rød chili
50 g frisk koriander
2 stk. lime
Salt
Peber
Fyld og tilbehør
500 g sprød salat
600 g tomater
10 stk. burgerboller – evt. friskbagte
Evt. 150 g mayonnaise (fx kikærtemayo)
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.