Mexiburger med ærtemole og kartoffel-fritter

Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

Mexi-fars

Dagen før:

  1. Udblød bønner i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.

På dagen:

  1. Hæld vandet fra de udblødte bønner, og kog dem i rigeligt friskt vand, til de er helt møre.
  2. Rist spidskommen og korianderfrø på en tør pande - uden at de brænder eller ryger. Knus de ristede krydderier i en morter eller krydderikværn/blender.
  3. Hak løg, hvidløg og chili fint. Skræl og riv de søde kartofler.
  4. Mos de kogte sorte bønner med en stamper eller kør dem i rørekedelen til de moser ud, men ikke bliver helt til puré.
  5. Bland bønnemosen med løg, chili, revne søde kartofler, krydderier, kikærtemel og salt til en god fars.
  6. Lad farsen trække og sætte sig i ca. 30 min. Har den brug for mere bindemiddel for at blive fast nok til at form, kan du røre den med mere kikærtemel.
  7. Form farsen til burgerbøffer og vend dem i rasp.
  8. Pensl dem med olie på begge siger og bag dem i ovnen ved 200° C i 10-12 min., eller til de har fået sprød stegeskorpe og er gennemstegte.

Kartoffelfritter

  1. Skrub kartofler, og skær dem i fritter – bare den størrelse som I plejer.
  2. Vend fritterne med olie og derpå i en blanding af salt, polenta og chilipulver eller paprika. Bred dem derpå godt ud på bageplader med bagepapir, hvor der er plads imellem dem.
  3. Bag fritterne gyldne og sprøde ved 230°C i 20-30 min. Bag med åbent spjæld, så fritterne bliver sprøde.

Ærtemole

  1. Kog ærterne i kogende vand i 2 min. og lad dem dryppe godt af.
  2. Blend ærterne til en grov mos.
  3. Pres hvidløg eller riv det fint. Hak chili fint. Hak koriander. Pres lime.
  4. Smag ærtemosen til med hvidløg, chili, koriander, salt og peber. Smag også til med limesaft, men først lige inden servering, da syren ellers kan gøre ærtemolen brun.

Fyld

  1. Del salaten i blade eller snit dem groft.
  2. Skær tomater i skiver.
  3. Varm burgerbollerne, hvis ikke de er friskbagte. Flæk bollerne.

Serveringsforslag:

Smør evt. burgerbollerne med mayonnaise. Fyld bollerne med salat, tomat og ærtemole. Læg mexi-burgerbøfferne i, læg sammen, og servér.

Udskriv opskrift

Mexi-fars

375 g sorte bønner
10 g hel spidskommen
5 g hele korianderfrø
200 g løg
10 g hvidløg
ca. 15 g frisk rød chili
700 g søde kartofler
5 g røget paprika
55 g kikærte-, linse- eller ærtemel
25 g salt
Rasp
Olivenolie

Kartofler-fritter

1.25 kg store kartofler eller søde kartofler
Smagsneutral rapsolie
2.5 dl polentamel
ca. 13 g chilipulver eller paprika
Salt

Ærtemole

500 g frosne ærter
5 g hvidløg
25 g frisk rød chili
50 g frisk koriander
2 stk. lime
Salt
Peber

Fyld og tilbehør

500 g sprød salat
600 g tomater
10 stk. burgerboller – evt. friskbagte
Evt. 150 g mayonnaise (fx kikærtemayo)

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.