Marokkansk gryderet med søde kartofler og abrikos

Marokkansk gryderet i skål

Sådan gør du

  1. Bag de søde kartofler i ovnen 15 minutter ved 180 grader, til de er næsten møre og gyldne.
  2. Steg tempeh gyldent i olie.
  3. Varm olien i en stor tykbundet gryde, og rist løgene klare.
  4. Tilsæt hvidløg, ingefær, kanel og spidskommen, og rist det hele godt igennem, så krydderierne får varme og frigiver masser af smag til retten.  Det må gerne dufte stærk af krydderier.
  5. Tilsæt harissa, tomater, citron i tern, koriander og salt, og giv det hele et opkog.
  6. Tilsæt gulerødder, knoldselleri og porre og de tørrede frugter, og vend det grundigt i sovsen, så alle grønsager smøres godt ind i tomat og krydderier.
  7. Bring gryden i kog.
  8. Skru ned for varmen, og lad det småsimre i 5-7 minutter, til grønsagerne er møre.
  9. Rør jævnligt i gryden undervejs, da retten kan sætte sig lidt i bunden.
  10. Tilsæt de bagte søde kartofler og stegt tempeh.
  11. Smag til med evt mere harissa eller andre krydderier.
  12. Server med dukkah, groft brød og labneh som cremethed.

Køkkentips: Retten vinder mere smag ved at stå nogle timer før servering eller at være lavet dagen før.

Tips om tempeh

Tempeh er et produkt lavet af naturligt fermenterede bælgfrugter eller korn, som derved bindes sammen til en masse. Det ligner fransk nougat!

Tempeh stammer fra Indonesien, men er også udbredt i andre dele af Sydøstasien. I modsætning til tofu, som også er lavet af sojabønner, består tempeh af hele bælgfrugter/korn, og har en mere syrlig smag på grund af fermenteringen.

Vær omhyggelig med afstegning af tempeh, da det giver en rigtig god smag. Tænk i at tilføre søde smage og krydderier i retterne med tempeh, som her, hvor vi har brugt store mængder af søde kartofler og tørrede frugter.

Tempeh og kartofler skal tilsættes lige før servering, så begge råvarer beholder deres konsistens.

Udskriv opskrift

Ingredienser

1.3 kg søde kartofler i tern 3x3 cm
825 g tempeh i strimler 1x1x5
500 g løg, grofthakket
100 g olie
50 g hvidløg, grofthakket
100 g ingefær, revet
15 g kanelpulver
15 g spidskommen, malet
15 g harissa
2.6 kg tomater på dåse, hakkede
5 kg kogevand fra bælgfrugter
90 g citron i små tern
90 g koriander, hakket med stilk
30 g salt
660 g gulerødder i 5 cm stykker
660 g knoldselleri i 5 cm tern
500 g porre, det hvide og det grønne i 5 cm stykker
500 g abrikos, tørret i kvarte
160 g lyse rosiner/korender

Portionsstørrelse: 250 g

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 234 kj
Protein 2,17 g 16 E%
Kulhydrat 7,7 g 61 E%
Fedt 1,41 g 22 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Målgruppe

Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.

Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.

Målgrupper

Denne opskrift egner sig til kulinarisk set til kantiner, ældre og syge. Retten lever i sig selv ikke op til anbefalingerne for næringsstoffordeling for disse målgrupper, men kan indgå som en del af et samlet måltid.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til kantine, ældre og syge.