Lyn kimchi

Kimchi kan bruges til et hav af retter. Det er oplagt at bruge kimchi i asiatiske retter, som tilbehør til boas og toppings til nudelretter osv. Men prøv også at bruge kimchi som tilbehør/topping til burgere, grillet spidskål, eller fiskefrikadeller.

Lyn kimchi
Foto: Arlapro

Sådan gør du

  1. Bland alle ingredienserne til dressingen i en stor skål.
  2. Pluk snit grønsagerne i store chunks, og vend i dressingen, så alle bladene bliver marineret.
  3. Tilsæt evt. halvdelen af sesamfrøene, og vend det hele godt sammen.
  4. Lad ”kimchien”stå en halv times tid før servering.
  5. Kålen kan også marineres som hele blade, og herefter bruges til ruller med koldt eller varmt fyld.

Fermentering og Kimchi

Fermentering betyder ’at gære’, og det er lige præcis, hvad metoden kan.

Når du fermenterer grøntsager, lader du dem nemlig gære i deres egne mælkesyrebakterier. Du tænker måske ikke over det, men mange fødevarer gennemgår faktisk denne proces. Både yoghurt, pølser, ost, kaffe og øl er fermenteret.

For at få bakterierne i sving masseres grøntsagerne med salt, der får grøntsagerne til at frigive en masse væske, som indeholder sukker. Det er denne proces, der sætter gang i fermenteringen – resten klares i et tætsluttet glas.

Kimchi stammer fra Korea, og består ofte af kinakål, radise, hvidløg og chili, nogle gange også rejer og andre små havdyr.

Udskriv opskrift

Ingredienser

2.5 kg kinakål eller pak choy
20 g hvidløg, finthakket
200 g forårsløg, fintsnittet
55 g soya
55 g fiskesovs
50 g sukker
45 g riseddike
8 g chiliflager efter smag
30 g sesamolie

Pynt

20 g sesamfrø, ristet

Portionsstørrelse: 40 g

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 143 kj
Protein 1,49 g 17 E%
Kulhydrat 3,71 g 51 E%
Fedt 1,23 g 31 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Målgruppe

Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.

Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.