Knoldsellerimad med porremayo, saltmandler, lynsyltet bladselleri og æble

Knoldsellerimad

Foto: Arlapro

Sådan gør du

Bagt selleri
Rens knoldsellerien for top og rødder, og skrub den med en grov børste, så skrællen renses helt for jord.

Vend sellerien med olie og salt, og bag i ovnen ved 180-190 grader, til sellerien er mør, men stadig har lidt ”modstand” i midten. Det er ca. 1 time.

Tildæk sellerien, så skorpen bliver blød og ikke tør.

Afkøl helt. Kan bages flere dage i forvejen.

6 kilo rå knoldselleri bliver til 4 kilo bagt.

Porreolie
Kom porregrønt og olie i en blender, og blend det i flere minutter, til det er en fuldstændig glat masse.

Kom olien igennem en sigte, så de groveste porretråde sigtes fra.

Den grønne olie kan sagtens laves flere dage i forvejen,og holder sig godt på frost, så den kan tages frem efter behov.

Porre-bønnemayo 
Kør bønner til en glat pure.

Tilsæt æggeblomme, salt, æbleeddike salt og sennep, og kør luftig.

Tilsæt olie lidt ad gangen, til den er sammenhængende, og har optaget alt olien.

Lad mayoen stå på køl til næste dag, så bønnerne sætter sig, og mayoen bliver tyk.

Anretning
Del den bagte knoldselleri i 6-8 både, og skær i tynde trekanter med en skarp kniv.

Skær bladselleri i tynde skiver, og marinér med eddike og sennepsfrø.

Skær æblerne i fine både med rød skræl.

Smør brødet med lidt mayo.

Læg selleri-trekanter taglagt på brødet, og top op med porre-mayo.

Drys med sprøde, salte mandler og slut af med bladselleri og æble.

Portionsstørrelse:  190 g, bestående af 60 g rugbrød, 10 g mayo, 80 g selleri og 40 g pynt

Ingredienser til50portionerpotionportioner:

    Bagt knoldselleri
  • 6000g

    knoldselleri med skræl uden top

  • 60g

    olie

  • 60g

    salt, ikke for groft

  • Porreolie
  • 100g

    mørkegrøn porretop

  • 125g

    neutral olie

  • Porre-mayo
  • 250g

    kogte hvide bønner

  • 75g

    æggeblommer

  • 5g

    salt

  • 15g

    æbleeddike

  • 5g

    sennep

  • 120g

    porreolie (se ovenfor)

  • 120g

    neutral olie

  • Anretning
  • 4000g

    bagt knoldselleri (se ovenfor)

  • 500g

    porremayo (se ovenfor)

  • 5g

    friskkværnet peber

  • 300g

    saltmandler, grofthakket

  • 500g

    bladselleri i tynde skiver 2mm

  • 20g

    æbleeddike

  • 10g

    sennepsfrø, knust

  • 1000g

    røde æbler i tynde både

  • 50stk

    halve skiver rugbrød

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 622 kj
Protein 3,66 g 10 E%
Kulhydrat 18,4 g 56 E%
Fedt 5,64 g 34 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Passer godt sammen med