Knoldsellerimad med porremayo, saltmandler, lynsyltet bladselleri og æble

Sådan gør du
Bagt selleri
- Rens knoldsellerien for top og rødder, og skrub den med en grov børste, så skrællen renses helt for jord.
- Vend sellerien med olie og salt, og bag i ovnen ved 180-190 grader, til sellerien er mør, men stadig har lidt ”modstand” i midten. Det er ca. 1 time.
- Tildæk sellerien, så skorpen bliver blød og ikke tør.
- Afkøl helt. Kan bages flere dage i forvejen.
6 kilo rå knoldselleri bliver til 4 kilo bagt.
Porreolie
- Kom porregrønt og olie i en blender, og blend det i flere minutter, til det er en fuldstændig glat masse.
- Kom olien igennem en sigte, så de groveste porretråde sigtes fra.
- Den grønne olie kan sagtens laves flere dage i forvejen,og holder sig godt på frost, så den kan tages frem efter behov.
Porre-bønnemayo
- Kør bønner til en glat pure.
- Tilsæt æggeblomme, salt, æbleeddike salt og sennep, og kør luftig.
- Tilsæt olie lidt ad gangen, til den er sammenhængende, og har optaget alt olien.
- Lad mayoen stå på køl til næste dag, så bønnerne sætter sig, og mayoen bliver tyk.
Anretning
- Del den bagte knoldselleri i 6-8 både, og skær i tynde trekanter med en skarp kniv.
- Skær bladselleri i tynde skiver, og marinér med eddike og sennepsfrø.
- Skær æblerne i fine både med rød skræl.
- Smør brødet med lidt mayo.
- Læg selleri-trekanter taglagt på brødet, og top op med porre-mayo.
- Drys med sprøde, salte mandler og slut af med bladselleri og æble.
Bagt knoldselleri
6 kg knoldselleri med skræl uden top
60 g olie
60 g salt, ikke for groft
Porreolie
100 g mørkegrøn porretop
125 g neutral olie
Porre-mayo
250 g kogte hvide bønner
75 g æggeblommer
5 g salt
15 g æbleeddike
5 g sennep
120 g porreolie (se ovenfor)
120 g neutral olie
Anretning
4 kg bagt knoldselleri (se ovenfor)
500 g porremayo (se ovenfor)
5 g friskkværnet peber
300 g saltmandler, grofthakket
500 g bladselleri i tynde skiver 2mm
20 g æbleeddike
10 g sennepsfrø, knust
1 kg røde æbler i tynde både
50 stk halve skiver rugbrød
Portionsstørrelse: 190 g, bestående af 60 g rugbrød, 10 g mayo, 80 g selleri og 40 g pynt
Næringsindhold
Pr. 100 g | E%* | |
---|---|---|
Energi | 622 kj | |
Protein | 3,66 g | 10 E% |
Kulhydrat | 18,4 g | 56 E% |
Fedt | 5,64 g | 34 E% |
* E% = Energiprocentfordeling
Målgruppe
Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.
Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.