Knoldsellerimad med porremayo, saltmandler, lynsyltet bladselleri og æble

Knoldsellerimad
Foto: Arlapro

Sådan gør du

Bagt selleri

  1. Rens knoldsellerien for top og rødder, og skrub den med en grov børste, så skrællen renses helt for jord.
  2. Vend sellerien med olie og salt, og bag i ovnen ved 180-190 grader, til sellerien er mør, men stadig har lidt ”modstand” i midten. Det er ca. 1 time.
  3. Tildæk sellerien, så skorpen bliver blød og ikke tør.
  4. Afkøl helt. Kan bages flere dage i forvejen.

6 kilo rå knoldselleri bliver til 4 kilo bagt.

Porreolie

  1. Kom porregrønt og olie i en blender, og blend det i flere minutter, til det er en fuldstændig glat masse.
  2. Kom olien igennem en sigte, så de groveste porretråde sigtes fra.
  3. Den grønne olie kan sagtens laves flere dage i forvejen,og holder sig godt på frost, så den kan tages frem efter behov.

Porre-bønnemayo

  1. Kør bønner til en glat pure.
  2. Tilsæt æggeblomme, salt, æbleeddike salt og sennep, og kør luftig.
  3. Tilsæt olie lidt ad gangen, til den er sammenhængende, og har optaget alt olien.
  4. Lad mayoen stå på køl til næste dag, så bønnerne sætter sig, og mayoen bliver tyk.

Anretning

  1. Del den bagte knoldselleri i 6-8 både, og skær i tynde trekanter med en skarp kniv.
  2. Skær bladselleri i tynde skiver, og marinér med eddike og sennepsfrø.
  3. Skær æblerne i fine både med rød skræl.
  4. Smør brødet med lidt mayo.
  5. Læg selleri-trekanter taglagt på brødet, og top op med porre-mayo.
  6. Drys med sprøde, salte mandler og slut af med bladselleri og æble.

Formlen på det gode grønne smørrebrød

Et klassisk opbygget smørrebrød med “pålæg”, cremet mayo, sprøde mandler, syrlig-sprød selleri og sød-saftige æblestykker.

Lav smagsprøver til gæsterne og giv dem en opvelse af en perfekt mundfuld.

Smør også madder med bagt gulerod, karrymayo, sprød boghvede og søde løg eller madder med bagt rødbede, rygeostmayo, syltede jordskokker og rødbedechips.

Udskriv opskrift

Bagt knoldselleri

6 kg knoldselleri med skræl uden top
60 g olie
60 g salt, ikke for groft

Porreolie

100 g mørkegrøn porretop
125 g neutral olie

Porre-mayo

250 g kogte hvide bønner
75 g æggeblommer
5 g salt
15 g æbleeddike
5 g sennep
120 g porreolie (se ovenfor)
120 g neutral olie

Anretning

4 kg bagt knoldselleri (se ovenfor)
500 g porremayo (se ovenfor)
5 g friskkværnet peber
300 g saltmandler, grofthakket
500 g bladselleri i tynde skiver 2mm
20 g æbleeddike
10 g sennepsfrø, knust
1 kg røde æbler i tynde både
50 stk halve skiver rugbrød

Portionsstørrelse:  190 g, bestående af 60 g rugbrød, 10 g mayo, 80 g selleri og 40 g pynt

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 622 kj
Protein 3,66 g 10 E%
Kulhydrat 18,4 g 56 E%
Fedt 5,64 g 34 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Målgruppe

Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.

Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.