Kinesisk sur-sødsauce med grøntsager og tofu

Kinesisk sur-sød sauce ret

Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

Skær tofu eller tempeh i tern ca. 2×2 cm.

Skær gulerødder og porrer i ½ cm tykke skiver.

Skær kålen i mundrette stykker.

Skær selleri og kinaradise eller kålrabi i tern ca. 2×2 cm.

Skær ananas i tern ca. 2×2 cm.

Riv ingefær og hvidløg fint.

Steg tofu eller tempeh sprøde og gyldenbrune på alle sider i olie.

Sautér gulerødder, porrer, kål, selleri og kinaradise i olie ved høj varme i en stor gryde.

Hæld bouillon ved.

Rør hvidløg, ingefær, tomatpuré, eddike, sojasauce, sukker, fivespice, sesamolie og majsstivelse sammen i en skål, til majsstivelsen er helt opløst. Hæld blandingen i grønsagerne, og kog det hele op under omrøring.

Tilsæt ananas og ærter, og kog op.

Smag til med salt, peber og evt. mere eddike, sukker, fivespice, sesamolie og evt. chili.

Kom stegt tofu eller tempeh i saucen lige inden servering, eller drys den ovenpå saucen.

Servér med kogte ris, perlebyg eller nudler. Drys med friske koriander efter smag, og servér chili til, til dem der kan lide det stærkt.

*Hvis du bruger blød tofu, skal den skæres forsigtigt ud, kommes i fade og overhældes med den varme grøntsagssauce.

**I stedet for savojkål kan du bruge hvidkål, spidskål eller palmekål. Tip til fermenteret kål.

Tips

Sesamolie bliver brugt som smagsgiver, så være opmærksom på at du bruger den mørke ristede type – ellers er der ingen smag at hente.

Du kan bruge ærteprotein i stedet for tofu eller tempeh. Det findes under navne som ’ærtekød’, ’ærteprotein’ og lign. Brug større stykker fx chunks, bites, slices eller lignende. Udblød ærteproteinet i lidt af den bouillon du skal bruge i opskriften i ca. 10 min. inden brug.

Andre velegnede grøntsager – vælg sæsonens bedste: squash, aubergine, peberfrugt, svampe, løg, grønne bønner, asparges, bladselleri, spinat, bladbede, bønnespirer – ja selv agurk og radiser smager godt i retten.

Lidt af grøntsagerne kan skiftes ud med kogte bælgfrugter fx sorte eller hvide bønner, kidneybønner, borlottibønner, pinto, smørbønner, kikærter, Ingrid ærter eller gråærter.

Ingredienser til10portionerpotionportioner:

  • 750g

    fast tofu eller tempeh*

  • smagsneutral olie

  • 500g

    gulerødder

  • 500g

    porrer

  • 750g

    savoykål**

  • 500g

    bladselleri

  • 500g

    kinaradise eller kålrabi

  • smagsneutral olie

  • 500g

    frisk ananas

  • 400g

    frosne ærter

  • 1500ml

    grøntsagsbouillon

  • 10g

    hvidløg

  • 40g

    ingefær

  • 175g

    koncentreret tomatpuré

  • 250ml

    riseddike eller æbleeddike

  • 50ml

    sojasauce

  • 70g

    sukker

  • 1g

    five spice krydderi

  • 25ml

    mørk, ristet sesamolie

  • 40g

    majsstivelse

  • salt og peber

  • Tilberhør
  • 800g

    jasminris eller perlebyg

  • eller

  • 1000g

    nudler

  • chilisauce, sambal oelek eller

  • fermenteret chilimash

  • 25g

    frisk koriander

Se opskrift på chilimash.

I samme kategori