Kinesisk sur-sødsauce med grøntsager og tofu
Sådan gør du
Skær tofu eller tempeh i tern ca. 2×2 cm.
Skær gulerødder og porrer i ½ cm tykke skiver.
Skær kålen i mundrette stykker.
Skær selleri og kinaradise eller kålrabi i tern ca. 2×2 cm.
Skær ananas i tern ca. 2×2 cm.
Riv ingefær og hvidløg fint.
Steg tofu eller tempeh sprøde og gyldenbrune på alle sider i olie.
Sautér gulerødder, porrer, kål, selleri og kinaradise i olie ved høj varme i en stor gryde.
Hæld bouillon ved.
Rør hvidløg, ingefær, tomatpuré, eddike, sojasauce, sukker, fivespice, sesamolie og majsstivelse sammen i en skål, til majsstivelsen er helt opløst. Hæld blandingen i grønsagerne, og kog det hele op under omrøring.
Tilsæt ananas og ærter, og kog op.
Smag til med salt, peber og evt. mere eddike, sukker, fivespice, sesamolie og evt. chili.
Kom stegt tofu eller tempeh i saucen lige inden servering, eller drys den ovenpå saucen.
Servér med kogte ris, perlebyg eller nudler. Drys med friske koriander efter smag, og servér chili til, til dem der kan lide det stærkt.
*Hvis du bruger blød tofu, skal den skæres forsigtigt ud, kommes i fade og overhældes med den varme grøntsagssauce.
**I stedet for savojkål kan du bruge hvidkål, spidskål eller palmekål. Tip til fermenteret kål.
Tips
Sesamolie bliver brugt som smagsgiver, så være opmærksom på at du bruger den mørke ristede type – ellers er der ingen smag at hente.
Du kan bruge ærteprotein i stedet for tofu eller tempeh. Det findes under navne som ’ærtekød’, ’ærteprotein’ og lign. Brug større stykker fx chunks, bites, slices eller lignende. Udblød ærteproteinet i lidt af den bouillon du skal bruge i opskriften i ca. 10 min. inden brug.
Andre velegnede grøntsager – vælg sæsonens bedste: squash, aubergine, peberfrugt, svampe, løg, grønne bønner, asparges, bladselleri, spinat, bladbede, bønnespirer – ja selv agurk og radiser smager godt i retten.
Lidt af grøntsagerne kan skiftes ud med kogte bælgfrugter fx sorte eller hvide bønner, kidneybønner, borlottibønner, pinto, smørbønner, kikærter, Ingrid ærter eller gråærter.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- 750g
fast tofu eller tempeh*
smagsneutral olie
- 500g
gulerødder
- 500g
porrer
- 750g
savoykål**
- 500g
bladselleri
- 500g
kinaradise eller kålrabi
smagsneutral olie
- 500g
frisk ananas
- 400g
frosne ærter
- 1500ml
grøntsagsbouillon
- 10g
hvidløg
- 40g
ingefær
- 175g
koncentreret tomatpuré
- 250ml
riseddike eller æbleeddike
- 50ml
sojasauce
- 70g
sukker
- 1g
five spice krydderi
- 25ml
mørk, ristet sesamolie
- 40g
majsstivelse
salt og peber
Tilberhør- 800g
jasminris eller perlebyg
eller
- 1000g
nudler
chilisauce, sambal oelek eller
fermenteret chilimash
- 25g
frisk koriander
Se opskrift på chilimash.