Kimchi

Kimchi
Fotograf: Ditte Ingemann

Sådan gør du

  1. Skyl alle grøntsager grundigt.
  2. Fjern de to yderste blade fra kålhovedet, skyl dem godt, og læg dem til side til senere.
  3. Skær kinakålen i tern.
  4. Skræl kinaradisen, og skær den i tern.
  5. Vend kinakål og kinaradise grundigt med 20 g salt.
  6. Lad det salte i ca. 1 time, til grøntsagerne afgiver væske.
  7. Skyl kinakålen og kinaradisen grundigt i et dørslag under rindende vand, så al overskydende salt skylles væk.
  8. Pres al vandet fra grøntsagerne.
  9. Skær gulerod i tynde skiver.
  10. Skær forårsløg i aflange stykker.
  11. Hak chili fint.
  12. Skær hvidløg i tynde skiver.
  13. Skræl ingefæren, og skær den i tynde skiver, eller riv den fint.
  14. Lav en rispasta ved at blende ½ spsk. kogte ris med 2-3 spæk. løg. Pastaen må ikke blive for tynd. (Alternativt kan rispastaen laves ved at blande ½ spsk. rismel og 100 ml vand – her skal løget udelades).
  15. Fjern kernerne fra peberfrugten, og blend den.
  16. Bland kinakål, kinaradise, gulerod, forårsløg, hvidløg, chili og ingefær med 20 g salt, sukker, rispasta og blendet peberfrugt.
  17. Vend det hele godt sammen med hænderne (brug handsker – ellers brænder chilien brænde på hænderne længe!).
  18. Tryk grøntsagerne i et skoldet 1-liters patentglas, lidt af gangen.
  19. Pres det hele godt ned i glasset med knoerne, så luftlommer undgås og grøntsagerne hele tiden er dækket af deres egen væske.
  20. Fold de yderste kålblade sammen og læg dem omhyggeligt ned over kålen i glasset, og pres dem ned under lagen, så kålbladene ligger som et beskyttende låg.
  21. Sørg for, at der er 3-4 cm’s luft foroven i glasset.
  22. Luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted og ideelt set ved en temperatur på 18-20°C.
  23. Lad blandingen fermentere i 3-4 dage.
  24. Åbn glasset en gang om dagen for at frigive det tryk, som fermenteringsprocessen danner.
  25. Kimchien er nu spiseklar og kan sættes på køl.
Udskriv opskrift

Ingredienser

200 g kinakål
350 g kinaradise
20 g havsalt til udvanding
100 g gulerod
100 g forårsløg
20 g frisk rød chili
8 g hvidløg
20 g ingefær
6 g kogte ris eller rismel
50 g løg
30 ml vand
150 g rød peberfrugt
20 g groft havsalt
10 g sukker
1 stk 1 liter patentlågs-glas

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.