Kimchi

Sådan gør du
- Skyl alle grøntsager grundigt.
- Fjern de to yderste blade fra kålhovedet, skyl dem godt, og læg dem til side til senere.
- Skær kinakålen i tern.
- Skræl kinaradisen, og skær den i tern.
- Vend kinakål og kinaradise grundigt med 20 g salt.
- Lad det salte i ca. 1 time, til grøntsagerne afgiver væske.
- Skyl kinakålen og kinaradisen grundigt i et dørslag under rindende vand, så al overskydende salt skylles væk.
- Pres al vandet fra grøntsagerne.
- Skær gulerod i tynde skiver.
- Skær forårsløg i aflange stykker.
- Hak chili fint.
- Skær hvidløg i tynde skiver.
- Skræl ingefæren, og skær den i tynde skiver, eller riv den fint.
- Lav en rispasta ved at blende ½ spsk. kogte ris med 2-3 spæk. løg. Pastaen må ikke blive for tynd. (Alternativt kan rispastaen laves ved at blande ½ spsk. rismel og 100 ml vand – her skal løget udelades).
- Fjern kernerne fra peberfrugten, og blend den.
- Bland kinakål, kinaradise, gulerod, forårsløg, hvidløg, chili og ingefær med 20 g salt, sukker, rispasta og blendet peberfrugt.
- Vend det hele godt sammen med hænderne (brug handsker – ellers brænder chilien brænde på hænderne længe!).
- Tryk grøntsagerne i et skoldet 1-liters patentglas, lidt af gangen.
- Pres det hele godt ned i glasset med knoerne, så luftlommer undgås og grøntsagerne hele tiden er dækket af deres egen væske.
- Fold de yderste kålblade sammen og læg dem omhyggeligt ned over kålen i glasset, og pres dem ned under lagen, så kålbladene ligger som et beskyttende låg.
- Sørg for, at der er 3-4 cm’s luft foroven i glasset.
- Luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted og ideelt set ved en temperatur på 18-20°C.
- Lad blandingen fermentere i 3-4 dage.
- Åbn glasset en gang om dagen for at frigive det tryk, som fermenteringsprocessen danner.
- Kimchien er nu spiseklar og kan sættes på køl.
Ingredienser
200 g kinakål
350 g kinaradise
20 g havsalt til udvanding
100 g gulerod
100 g forårsløg
20 g frisk rød chili
8 g hvidløg
20 g ingefær
6 g kogte ris eller rismel
50 g løg
30 ml vand
150 g rød peberfrugt
20 g groft havsalt
10 g sukker
1 stk 1 liter patentlågs-glas
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.