Kimchi
Sådan gør du
Skyl alle grøntsager grundigt.
Fjern de to yderste blade fra kålhovedet, skyl dem godt, og læg dem til side til senere.
Skær kinakålen i tern.
Skræl kinaradisen, og skær den i tern.
Vend kinakål og kinaradise grundigt med 20 g salt.
Lad det salte i ca. 1 time, til grøntsagerne afgiver væske.
Skyl kinakålen og kinaradisen grundigt i et dørslag under rindende vand, så al overskydende salt skylles væk.
Pres al vandet fra grøntsagerne.
Skær gulerod i tynde skiver.
Skær forårsløg i aflange stykker.
Hak chili fint.
Skær hvidløg i tynde skiver.
Skræl ingefæren, og skær den i tynde skiver, eller riv den fint.
Lav en rispasta ved at blende ½ spsk. kogte ris med 2-3 spæk. løg. Pastaen må ikke blive for tynd. (Alternativt kan rispastaen laves ved at blande ½ spsk. rismel og 100 ml vand – her skal løget udelades).
Fjern kernerne fra peberfrugten, og blend den.
Bland kinakål, kinaradise, gulerod, forårsløg, hvidløg, chili og ingefær med 20 g salt, sukker, rispasta og blendet peberfrugt.
Vend det hele godt sammen med hænderne (brug handsker – ellers brænder chilien brænde på hænderne længe!).
Tryk grøntsagerne i et skoldet 1-liters patentglas, lidt af gangen.
Pres det hele godt ned i glasset med knoerne, så luftlommer undgås og grøntsagerne hele tiden er dækket af deres egen væske.
Fold de yderste kålblade sammen og læg dem omhyggeligt ned over kålen i glasset, og pres dem ned under lagen, så kålbladene ligger som et beskyttende låg.
Sørg for, at der er 3-4 cm’s luft foroven i glasset.
Luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted og ideelt set ved en temperatur på 18-20°C.
Lad blandingen fermentere i 3-4 dage.
Åbn glasset en gang om dagen for at frigive det tryk, som fermenteringsprocessen danner.
Kimchien er nu spiseklar og kan sættes på køl.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- 200g
kinakål
- 350g
kinaradise
- 20g
havsalt til udvanding
- 100g
gulerod
- 100g
forårsløg
- 20g
frisk rød chili
- 8g
hvidløg
- 20g
ingefær
- 6g
kogte ris eller rismel
- 50g
løg
- 30ml
vand
- 150g
rød peberfrugt
- 20g
groft havsalt
- 10g
sukker
- 1stk
1 liter patentlågs-glas