Kikærtemayo

kikærtemayo
Fotograf: Chris Tonnesen

Sådan gør du

Kikærtevand

Dagen før:

  1. Udblød kikærterne i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.

På dagen: 

  1. Hæld vandet fra de udblødte kikærter, og kog dem i friskt vand under låg, til de er møre 50-60 min. eller mere.
  2. Lad kikærterne køle ned i kogevandet. Kogevandet skal have en gelélignende konsistens, når det og kikærterne er kølet ned. Hvis det ikke har det, kan du lade kikærterne stå i vandet et døgns tid eller to, indtil det tykner. Du kan også koge kikærtevandet ind til en tykkere konsistens.

Kikærtemayo

  1. Kom kikærtevand, sennep, eddike eller citron, salt og agavesirup i en skål, og pisk det på røremaskinen, til det begynder at skumme.
  2. Tilsæt olien én dråbe ad gangen under konstant piskning. Når blandingen i skålen tykner, tilsættes olien i en tynd stråle, stadig under konstant piskning, til mayonnaisen får en tyk og cremet konsistens.
  3. Smag til med salt og peber samt evt lidt ekstra eddike eller citronsaft.
  4. Smag evt. kikærtemayoen til med en knivspids sort salt. Det kan give et strejf af æg, ligesom mayonnaise lavet på æggeblommer.

Kogetip:

Sørg for at holde så meget som muligt på varmen, mens du koger kikærterne. Lad være med at løfte låget under kogningen. Hvis du skal tjekke, om kikærterne er færdige, så tip låget, og fisk en ært op. Vandet må gerne koge kraftigt, men hold godt øje med det; det er irriterende, når det koger over.

Aquafaba

Kikærtevandet kaldes også aquafaba.

Aquafaba kan også laves med kogte Ingrid ærter, som har en mild smag.

Aquafaba har den egenskab, at den kan piskes op og bruges som stiftpiskede æggehvider i desserter, marengs og til at skabe luftighed i is og kager.

Udskriv opskrift

Kikærtevand (aquafaba)

400 g kikærter, tørrede
vand

Kikærtemayo

200 ml kikærtevand, afkølet
2 tsk sennep
2 tsk eddike eller citronsaft
1 g salt
2 tsk agavesirup
800 ml neutral olie, fx rapsolie
peber

Der bliver 1 liter mayo

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.