Kartoffelmad – smørrebrød

Sådan gør du
Miso-mayo
- Blend misoen sammen med sojasauce, æbleeddike, sukker og finthakkede fermenterede citrusfrugter til en ensartet masse (alternativt fintrevet skal og saft fra appelsinerne).
- Tilsæt olie i en tynd stråle, mens du blender videre, til konsistensen er lind som mayonnaise.
Aioli med sort hvidløg
- Mos, riv, blend eller hak det sorte hvidløg.
- Pisk æggeblommerne med eddike og lidt salt.
- Tilsæt olie i en tynd stråle, og pisk til en tyk mayonnaise.
- Tilsæt sort hvidløg-puré, og smag til med sojasauce og evt. mere eddike, citron, salt og/eller mere hvidløg.
Tip
Hvis der skal mere power på hvidløgssmagen, kan tilsættes mere sort hvidløg, lidt fintrevet frisk hvidløg eller puré af bagte hvidløg. Puré af bagte hvidløg kan også bruges i stedet for sorte hvidløg.
Umamistøv
- Vend de to slags frø sammen, og rist dem i ovnen ved 180 °C i ca. 15 min. til de er gyldne.
- Lad dem køle af, og blend dem med salt til et fint støv.
Sprøde løgringe
- Skær løgene i tynde skiver, og kom dem i en skål med iskoldt vand.
- Stil dem på køl i 15-30 min.
- Afdryp løgringene godt, og vend dem i hvedemel.
- Fritér løgringene gyldne og sprøde i olie i 3-4 min.
- Afdryp løgringene på fedtsugende papir
Servering
- Skær kartoflerne i halve eller skiver.
- Fordel lidt miso-mayo på rugbrød, og arranger kartoflerne ovenpå.
- Kom 3-4 dutter sort aioli på kartoflerne, drys med umami-støv, og top med karse og sprøde løg.
Misomayo (ca. 1 liter)
375 g lys misopasta
90 ml soyasauce
70 ml æbleeddike
15 g sukker
225 g fermenterede citrusfrugter
eller
3 appelsiner
375 ml neutral olie
Aioli med sort hvidløg (ca. 2,8 dl)
10 g sorte hvidløg
40 g æggeblommer
4 tsk eddike eller citronsaft
250 ml neutral olie
2 tsk sojasauce eller tamari
Umamistøv
135 g sesamfrø
150 g hørfrø
15 g fint salt
Sprøde løgringe (ca. 200 g)
250 g løg
150 g hvedemel
neutral olie til fritering
Samlet kartoffelmad
250 ml misomayo (se ovenfor)
10 stk skiver rugbrød
1.3 kg kogte små kartofler
125 ml aioli med sort hvidløg (se ovenfor)
125 ml umami-støv (se ovenfor)
1 stk lille bakke karse
125 g sprøde løgringe (se ovenfor)
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.