Kålkraut

kålkraut
Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

  1. Skyl kål og æbler grundigt.
  2. Snit kålen i tynde strimler.
  3. Skær æblerne i små tern.
  4. Kom kål og æble i en stor skål og drys med saltet.
  5. Ælt det hele godt og grundigt med rene hænder i ca. 10 minutter, til kålblandingen har afgivet en del væde.
  6. Hæld væden i et skoldet 1-liters patentglas.
  7. Pres kålen ned i væsken lidt af gangen, og tryk det godt sammen med knoerne, så al kålen bliver dækket af væske, og der er så få luftbobler imellem kålen som muligt. Sørg for, at der er 3-4 cm luft foroven i glasset, luk det, og stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted.
  8. Lad krauten fermentere 10-14 dage, ideelt set ved en temperatur på mellem 18 og 20°C. Er temperaturen varmere end dette, kan det gå stærkere, er den koldere, kan det gå langsommere.
  9. Glasset skal i starten åbnes hver dag for at frigive det tryk, fermenteringsprocessen danner. Det er særligt vigtigt i de første 5 til 7 dage, hvor fermenteringen går stærkt, og krauten bobler af kuldioxid. Når det ikke bobler så intenst mere, kan du nøjes med at åbne glasset med flere dages mellemrum, og til sidst undlade det helt.
  10. Smag på krauten på den 10. dag eller før, afhængigt af temperaturen. Hvis den ikke er sur nok, kan du lade den fermentere videre.
  11. Smag på den løbende indtil den 14. dag, hvor den bør være klar.
  12. Krauten er færdigfermenteret efter ca. 21 dage og kan derefter sættes på køl.
Udskriv opskrift

Ingredienser

800 g spidskål, hvidkål eller rødkål
2 stk æbler
20 g uraffineret salt, fx havsalt
1 stk kålblad
1 stk 1 liters patentglas

Der bliver 1 kilo

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.