Hvid sovs
Sådan gør du
Lys roux
Smelt smørret i en gryde, og bland det grundigt med melet.
Kom blandingen i en gastrobakke, og bag i ovnen ved 140 grader i 2 timer.
Opbevar rouxen på køl. Den kan holde sig en uges tid.
Hvid sovs
Kom blomkål, selleri, løg og hvidløg i en gryde og tilsæt mælken.
Mælken skal bruges senere, så pas på, gryden ikke brænder på i siderne, når mælken koger op.
Kog/damp grønsagerne under låg, til de er møre, og en gaffel nemt glider igennem.
Hæld mælken fra, og jævn 500g mælk med 40g lys roux.
Blend grønsagerne helt glat. Tilsæt den jævnede mælkesovs undervejs, til det bliver en glat mos.
Husk, der kommer fløde i senere.
Smag mosen til med sellerisalt, muskat, eddike, citron, salt og peber.
Tilsæt til sidst fløden, og giv saucen et hurtigt opkog.
Smag til med f.eks. hakket persille, sennep, karry eller kapers afhængigt af, hvad saucen skal bruges til.
Der bliver ca. 2 kg sovs.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- Lys Roux
- 500g
smør
- 1000g
fint hvedemel
Hvid sovs - 500g
blomkål i store stykker
- 250g
knoldselleri tern 5x5 cm
- 70g
løg i store tern
- 10g
hvidløg, hel
- 250g
limabønner, kogt møre
- 750g
letmælk
- 200g
lys roux
- 2g
sellerisalt
- 0.5g
muskatnød, revet
- 10g
æblecidereddike
- 20g
citronsaft
- 8g
salt
- 1g
friskkværnet peber
- 200g
piskefløde
Denne ret egner sig kulinarisk set til målgrupperne vist med ikonerne ovenfor. Retten lever i sig selv ikke op til anbefalingerne for næringstoffordeling for disse målgrupper, men kan indgå som en del af et samlet måltid.
Næringsindhold
Pr. 100 g | E%* | |
---|---|---|
Energi | 473 kj | |
Protein | 3,248 g | 12 E% |
Kulhydrat | 9,42 g | 34 E% |
Fedt | 6,5 g | 51 E% |
* E% = Energiprocentfordeling