Hummus af markærter eller kikærter

Hummus af markærter
Fotograf: Chris Tonnesen

Sådan gør du

Dagen før:

  1. Udblød ærter eller kikærter i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.

På dagen:

  1. Hæld vandet fra de udblødte ærter eller kikærter og kom dem i en gryde.
  2. Dæk med vand, og tilsæt store stykker løg og gulerod, finthakket chili og laurbærblade.
  3. Kog det hele til ærter eller kikærter er helt møre.
  4. Kom salt i vandet, og lad ærterne trække i yderligere 5 min.
  5. Hæld kogevandet fra, men gem ca. 1 liter, og lad ærter eller kikærter køle en smule af.
  6. Kassér laurbærbladene.
  7. Kom ærter eller kikærter, grøntsagerne og lidt kogevand i en foodprocessor.
  8. Tilsæt hvidløg, tahin, spidskommen, olivenolie og citronsaft.
  9. Blend hummusen til en grov puré.
  10. Spæd evt. til med mere kogevand, hvis konsistensen er meget fast.
  11. Smag grundigt til med evt. mere salt, citronsaft, tahin, spidskommen eller chili.

Mere om hummus

Hummus er den klassiske mellemøstlige kikærtepuré, som også kan laves med nordiske ærter, som smagsmæssigt læner sig op ad kikærter.

Hummus er et ’must-have’ i det grønne køkken. Dyp brød eller grøntsagsstave i hummus, eller smør den i sandwich, på ristet rugbrød eller brug den som dressing i pitabrød med sprøde falafler og salat.

Hummussen kan varieres med forskellige krydderurter, grøntsager, bælgfrugter og smagsgivere.

Udskriv opskrift

Ingredienser

625 g markærter eller kikærter
250 g løg
250 g gulerødder
2 stk laurbærblade
25 g chili, finthakket
28 g salt
20 g hvidløg
130 ml tahin
75 ml olivenolie
30 g spidskommen
75 ml citronsaft

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.