Grøntsagstærte
Sådan gør du
Tærtedej
Bland ærtemel og salt.
Skær smørret i små tern og smuldr det i ærtemelet.
Tilsæt cremefraiche og saml dejen hurtigt.
Tryk dejen ud i ca. 4 mm tykkelse i smurte tærtefade.
Prik bundene med en gaffel og forbag dem i ovnen i 5-10 min. ved 175 °C.
Tærtefyld
Skær kartofler og græskar i stykker ca. 2×2 cm.
Skær porrer i skiver.
Snit palmekål fint.
Steg porre, græskar og kartofler gyldenbrune og let møre i olie.
Sautér palmekål i olie i ca. 3 min. Krydr grøntsager og kartofler let med salt – der er også salt i æggemassen.
Æggemasse
Hak hvidløg groft.
Riv osten.
Pluk timian og hak den let.
Blend hvidløg, ost, kogte bønner eller ærter, æg, cremefraiche, timian, peber og salt til en ensartet masse.
Vend æggemassen sammen med de stegte grøntsager og kartofler, og bred fyldet ud i de forbagte tærtebunde.
Bag tærten ved 175°C i 25-30 min., eller til fyldet er fast og gyldenbrunt på toppen.
Tip
I stedet for at trykke tærtedejen ud i formene, kan dejen klappes flad, hvile i køleskabet i 30 min. og derpå rulles ud. Dejen glider ikke ned af kanterne på fadet under bagningen.
Ingredienser til10portionerpotionportioner:
- Tærtedej med bælgfrugter
- 500g
bælgfrugtmel
fx ærtemel eller linsemel
- 6g
salt
- 250g
smør
lidt smør til at smøre fadene
- 75ml
creme fraiche (eller lidt mere)
Tærtefyld* - 600g
græskar
- 400g
palmekål
- 400g
porrer
- 600g
kartofler
olivenolie
Æggemasse- 4g
hvidløg
- 250g
fast ost, fx vesterhavsost
- 15g
frisk timian eller 1/3 del tørret
- 500g
kogte hvide bønner
eller kogte ingridærter
- 5stk
æg
- 500ml
cremefraiche
- 7g
salt
peber
Tilbehøren stor portion salat
*Grøntsagstærter kan laves året rundt med sæsonaktuelle grøntsager. Alle typer rester af grøntsager og kartofler kan bruges. Sensommergrøntsager fx squash, aubergine, fennikel, bladselleri, peberfrugter, tomater, blomkål, broccoli, bladbeder, porre, græskar, jordskokker, svampe og palmekål. Forår/sommer fx spinat og asparges.