Fermenteret tomatsalsa

tomatsalsa på glas
Fotograf: Ditte Ingemann

Sådan gør du

  1. Skyl grøntsagerne grundigt.
  2. Skær tomaterne i tern på 1 x 1 cm.
  3. Skær løg i grove stykker og hvidløg i mindre stykker.
  4. Hak koriander og chili fint.
  5. Snit kålen groft.
  6. Kom alle grøntsagerne, hvidløg, chili og koriander i en skål, tilsæt salt og limesaft, og rør, til det hele er blandet godt sammen.
  7. Lad det stå i 15 min., så saltet kan trække saften ud af grøntsagerne.
  8. Hæld derefter salsaen i et skoldet patentglas, og sørg for at presse grøntsagerne ned under saften. Top med et foldet kålblad, og luk glasset.
  9. Stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted, og lad det stå i 3 til 5 dage, ideelt set ved 18 til 20 °C. Er temperaturen højere end dette, kan det gå hurtigere, og er den lavere, kan det gå langsommere.
  10. Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det tryk, som fermenteringsprocessen danner.
  11. Smag på salsaen efter 3 dage eller før, alt afhængigt af temperaturen. Når salsaen ikke bobler længere, er den tæt på at være klar.
  12. Smag på den indtil den femte dag, hvor den bør være helt klar.
  13. Sæt den derpå på køl.
Udskriv opskrift

Ingredienser

700 g tomater
75 g løg
25 g hvidløg
25 g koriander
75 g chili - juster efter styrke
100 g kål
30 g havsalt
100 ml limesaft
1 stk kålblad
1 stk 1 liters patentglas

Der bliver 1 liters glas

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.