Fermenteret tomatsalsa

Sådan gør du
- Skyl grøntsagerne grundigt.
- Skær tomaterne i tern på 1 x 1 cm.
- Skær løg i grove stykker og hvidløg i mindre stykker.
- Hak koriander og chili fint.
- Snit kålen groft.
- Kom alle grøntsagerne, hvidløg, chili og koriander i en skål, tilsæt salt og limesaft, og rør, til det hele er blandet godt sammen.
- Lad det stå i 15 min., så saltet kan trække saften ud af grøntsagerne.
- Hæld derefter salsaen i et skoldet patentglas, og sørg for at presse grøntsagerne ned under saften. Top med et foldet kålblad, og luk glasset.
- Stil det til at fermentere på en tallerken et skyggefuldt sted, og lad det stå i 3 til 5 dage, ideelt set ved 18 til 20 °C. Er temperaturen højere end dette, kan det gå hurtigere, og er den lavere, kan det gå langsommere.
- Glasset skal åbnes hver dag for at frigive det tryk, som fermenteringsprocessen danner.
- Smag på salsaen efter 3 dage eller før, alt afhængigt af temperaturen. Når salsaen ikke bobler længere, er den tæt på at være klar.
- Smag på den indtil den femte dag, hvor den bør være helt klar.
- Sæt den derpå på køl.
Ingredienser
700 g tomater
75 g løg
25 g hvidløg
25 g koriander
75 g chili - juster efter styrke
100 g kål
30 g havsalt
100 ml limesaft
1 stk kålblad
1 stk 1 liters patentglas
Der bliver 1 liters glas
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.