Crudité af sæsonens grønt

Foto: Arlapro

Sådan gør du

  1. Snit de valgte grønsager i fine strimler på mandolinen.
  2. Læg i iskoldt vand minimum 2 timer. Gerne natten over.
  3. Dræn og tør grønsagerne.
  4. Vend med olivenolie, skalotteløg, salt og peber, og server straks sammen med tarteletter eller anden cremet ret.

Hvad er crudité?

Når vi skærer crudité, tynde strimler af grøntsager som fx gulerødder, fennikel eller jordskokker, og lægger dem i isvand, så krøller de op og bliver helt sprøde. Det gør de, fordi cellerne i grøntsagerne for et ”chok” og bliver trukket sammen af det kolde vand. De krøller op og bliver meget flotte og lækre at se på og ikke mindst spise.

Brug dem til det hele, salater, i sandwich, men også til den varme mad.

Tag lidt af de grøntsager, I skal bruge i selve retten og gem dem, lav crudite ud af dem og pynt med dem. Det bliver både visuelt flot, men giver mere mening end fx ærteskud.

Udskriv opskrift

Ingredienser

4 kg af sæsonens grønt, fx:
grønne asparges
radiser
skorzenerødder
blomkål
gulerødder
knoldselleri
pak chou
25 g olivenolie
75 g super finthakket skalotteløg
15 g salt
5 g friskkværnet peber

Portionsstørrelse:  80 g

Næringsindhold

Pr. 100 g E%*
Energi 141 kj
Protein 2,39 g 29 E%
Kulhydrat 2,7 g 45 E%
Fedt 1 g 26 E%

* E% = Energiprocentfordeling

Målgruppe

Denne opskrift er udviklet efter kostråd til måltider og egner sig til kantiner.

Opskriften er en del af projekt Sunde, klimavenlige opskrifter til professionelle køkkener.