Burger med plantefars

Burger med plantefars
Foto: Rishi / HappyLiving.dk

Sådan gør du

Svampebønnefars

Dagen før:

  1. Udblød de tørrede bønner i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.

På dagen:

  1. Hæld vandet fra de udblødte bønner, og kog dem i møre i friskt vand uden salt.
  2. Kog risene.
  3. Hak hvidløg, chili og persille groft.
  4. Skær champignonerne i tern.
  5. Steg dem gyldne i olie.
  6. Tilsæt hvidløg, salt og peber og steg endnu et øjeblik.
  7. Rør de kogte bønner ud i en rørekedel sammen med persille, chili og sojasauce til en grov fars.
  8. Rør de kogte ris og stegte svampe i.
  9. Saml farsen med havregryn.
  10. Lad farsen hvile ca. 30 minutter, til den er fast.
  11. Form farsen til 10 bøffer på et skærebræt.
  12. Varm en pande eller stegeplade op med lidt olie.
  13. Flyt forsigtigt bønnebøfferne fra skærebræt til pande med en bred og flad palet.
  14. Steg bøfferne ved middel varme ca. 4 minutter på hver side, til de er gyldne.

OBS: I stedet for at stege svampebønnebøfferne på pander, kan de lægges på bageplader med bagepapir, pensles med olie og steges i ovnen til de er sprøde i overfladen.

Fyld

  1. Del salaten i blade eller snit dem groft.
  2. Skær tomat og avocado i skiver.
  3. Snit koriander groft.
  4. Varm burgerbollerne og flæk dem.

Serveringsforslag:

  • Smør burgerbollerne mayonnaise.
  • Fyld burgerne med salat, tomat og koriander.
  • Læg svampebønnebøffen i, top med avocadoskiver, læg sammen, og servér.

Tip:

Smør evt. halvdelen af burgerbollerne med kimchi-mayo: 1 del drænet, hakket kimchi til 1 del tyk mayonnaise.

Variation:

I stedet for svampebønnebøffer, kan du lave bøffer af alternative plantefarser.

Udskriv opskrift

Svampebønnefars

625 g tørrede bønner, fx hvide, sorte eller kidney
210 g ris
1 kg champignoner
15 g hvidløg
25 g friske røde chili
75 g frisk persille
salt og peber
100 ml soyasovs
225 g havregryn
olivenolie

Fyld og tilbehør

500 g sprød salat
600 g tomater
5 stk avocado
40 g frisk koriander
10 stk burgerboller
150 g mayonnaise (evt. kikærtemayo)

Målgruppe

Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.

Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.