Burger med plantefars

Sådan gør du
Svampebønnefars
Dagen før:
- Udblød de tørrede bønner i rigeligt koldt vand, ca. 10 timer på køl, gerne natten over.
På dagen:
- Hæld vandet fra de udblødte bønner, og kog dem i møre i friskt vand uden salt.
- Kog risene.
- Hak hvidløg, chili og persille groft.
- Skær champignonerne i tern.
- Steg dem gyldne i olie.
- Tilsæt hvidløg, salt og peber og steg endnu et øjeblik.
- Rør de kogte bønner ud i en rørekedel sammen med persille, chili og sojasauce til en grov fars.
- Rør de kogte ris og stegte svampe i.
- Saml farsen med havregryn.
- Lad farsen hvile ca. 30 minutter, til den er fast.
- Form farsen til 10 bøffer på et skærebræt.
- Varm en pande eller stegeplade op med lidt olie.
- Flyt forsigtigt bønnebøfferne fra skærebræt til pande med en bred og flad palet.
- Steg bøfferne ved middel varme ca. 4 minutter på hver side, til de er gyldne.
OBS: I stedet for at stege svampebønnebøfferne på pander, kan de lægges på bageplader med bagepapir, pensles med olie og steges i ovnen til de er sprøde i overfladen.
Fyld
- Del salaten i blade eller snit dem groft.
- Skær tomat og avocado i skiver.
- Snit koriander groft.
- Varm burgerbollerne og flæk dem.
Serveringsforslag:
- Smør burgerbollerne mayonnaise.
- Fyld burgerne med salat, tomat og koriander.
- Læg svampebønnebøffen i, top med avocadoskiver, læg sammen, og servér.
Svampebønnefars
625 g tørrede bønner, fx hvide, sorte eller kidney
210 g ris
1 kg champignoner
15 g hvidløg
25 g friske røde chili
75 g frisk persille
salt og peber
100 ml soyasovs
225 g havregryn
olivenolie
Fyld og tilbehør
500 g sprød salat
600 g tomater
5 stk avocado
40 g frisk koriander
10 stk burgerboller
150 g mayonnaise (evt. kikærtemayo)
Målgruppe
Denne opskrift er målrettet elever på frie fagskoler og højskoler. De er altså til raske unge og voksne, og kan derfor også bruges i kantiner.
Denne opskrift er en del af projekt Grønne opskrifter til frie fagskoler og højskoler.